Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-12-01 14:00


Regionstyrelsen skriver under museiavtal


Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde att skriva under det nya huvudavtalet för museiverksamheten vid Västergötlands museum i Skara och Bohusläns museum i Uddevalla.

Efter drygt ett års utredning och samtal under ledning av den särskilda samordnaren Christina Rogestam är parterna nu överens och beredda att skriva under nya avtal för museerna. Principerna fastlades i en gemensam avsiktsförklaring våren 2009 och grundas på den utredning som Rogestam gjort.

Huvudavtalet, som följs av ett antal stödjande avtal, innebär bland annat att museistiftelserna blir uppdragsgivare för museerna medan Västra Götalandsregionen övertar ansvaret för museernas drift och personal. Avtalen renodlar samarbetsformerna och innebär även att museerna blir självständiga enheter inom Västarvet.

– Vi är väldigt glada över att vi nu är överens om ett nytt avtal för museiverksamheten. Nu kan vi se framåt och arbeta för att ytterligare utveckla vårt gemensamma ansvar för kulturarvet, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Bohusläns museum i Uddevalla och Västergötlands museum i Skara är stiftelser som de tidigare landstingen i Bohuslän och Skaraborg bildade tillsammans med Bohusläns hembygdsförbund, Uddevalla kommun respektive Västergötlands fornminnesförening och Skara kommun. Vid Västra Götalandsregionens bildande övertog regionen de tidigare landstingens ansvar för museerna.

De nya avtalen kommer att undertecknas den 14 december i residenset i Vänersborg.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24. Kerstin Alberius, stabschef, tel. 0702-17 40 41. Annika Ottosson, kultursekretariatet, tel. 0705-77 77 86.
Lars Nordström (FP), ordförande i kulturnämnden, tel. 0709-20 68 39. Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF