Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-09-19 15:20


Birgitta Andersson får Västra Götalandsregionens kulturpris 2011


Birgitta Andersson

Idag mottog Birgitta Andersson, en av Sveriges mest folkkära skådespelerskor, född och uppvuxen i Mariestad, Västra Götalandsregionens kulturpris 2011. Hennes karriär innehåller ett stort antal rollkaraktärer i filmer, TV-serier, revyer och kabaréeter som gått rakt in i publikens hjärtan.

Utdelningen hölls traditionsenligt på regionfullmäktiges sammanträde i Vänersbo rg och ackompanjerades av vispoeten Martin Bagge, som överraskade Birgitta med att framföra ett par sångnummer. Priset lämnades över av Kjell Nordström, regionfullmäktiges ordförande och Annelie Stark, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd med följande motivering:

Göta Petter, vilken glädje för oss alla att en av Sveriges främsta skådespelare med omisskännlig komisk ådra relativt nyligen föddes i Mariestad! Sedan dess har hon förgyllt våra liv med ett antal oförglömliga rollkaraktärer: Sverigebruden, Teskedsgumman, Hedvig, Daisy, Doris, Luft-Hanna, fröken Britta - flickor, kvinnor och tanter med stor pondus och personlighet! Ja, så stor att de mer eller mindre känns som våra personliga vänner och bekanta.
 
Ett stycke svenskt kulturarv i ljud och bild, på scen och på duk, dessutom levererat på klingande västgötska, det är vad hon har gett oss. Tack, Birgitta Andersson, för allt vad du lärt oss om vad det är att vara en levande människa! Tack vare dig vågar vi instämma i Sverigebrudens ord: "Vi är SÅ glada att vi är svenskar, pling pling!"
 
Västra Götalandsregionens kulturpris på 100 000 kr instiftades 2004 och skall lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som Västra Götalandsregionen särskilt vill uppmärksamma.

Tidigare kulturpristagare:
2010: Stefan Jarl, filmregissör, Kinnekulle
2009: Jan Ling, musikvetare och folkbildare, Göteborg
2008: Carin Mannheimer, dramatiker och regissör, Göteborg
2007:  Arne Isacsson, konstnär, Gerlesborg
2006:  Margareta Marin, översättare, Lysekil
2005:  Gunnar Carlsson och Göran Bjelkendahl, grundare av Göteborg Film Festival 
2004: Gunnar Eriksson, körledare, Ljungskile

 

Birgitta Andersson och Kjell Nordström (S)

Birgitta Andersson, Ylva Gustafsson och Martin Bagge

Birgitta Andersson

 Fotograf: Peter Wahlström

Fakta:

Birgitta Andersson: http://sv.wikipedia.org/wiki/Birgitta_Andersson

Birgitta Andersson är född 1933 i Mariestad. I tonåren kom hon till Göteborg och gick på Pickwickklubbens teaterskola jämsides med gymnasiestudierna. Hon sökte till Stadsteaterns elevskola 1951 men blev inte antagen (teaterchefen Karin Kavli bad senare om ursäkt). Tillsammans med några kamrater som inte heller blivit antagna startade hon samma år den fria gruppen Atelierteatern.

Efter några småroller på 50-talet i Stockholm, Göteborg och Borås slog Birgitta Andersson igenom som komisk aktris i olika revyer, först hos Povel Ramel och Karl-Gerhard, sedan hos HasseåTage i odödliga revyer som Gula Hund och Spader Madame. Sitt stora publika genombrott fick hon i julkalendern Teskedsgumman i SVT 1967. Sedan blev det ytterligare två komiska rollfigurer för barn-TV: Hedvig i ”Från A till Ö” 1974 och trollet Daisy i julkalendern ”Trolltider” 1979.

Birgitta Andersson har medverkat i över 50 långfilmer, mest i komiska roller som exempelvis filmerna om Jönssonligan.
Ur den digra produktionen kan nämnas följande:
Debut i filmen Min bror och jag 1953
Gula Hund, 1964
Att angöra en brygga, 1965
Teskedsgumman, julkalender i SVT 1967
Spader, Madame! 1969
Äppelkriget, 1971
Från A till Ö, SVT 1974
Picassos äventyr, 1978
Trolltider, julkalender 1979
Jönsson-ligan, sex filmer mellan 1984-2000

 

Framträdande av Martin Bagge, vissångare, kompositör och arrangör:
www.martinbagge.se
Martin Bagge är en vissångare som är välkänd för många visälskare i Västsverige. På scen och på skiva har han under snart trettio års tid tolkat vårt svenska visarv – från Carl Michael Bellman till Lasse Lucidor och Olof von Dahlin. Han har också tonsatt svenska lyriker som Harry Martinson, Elisabet Hermodsson och Ebba Lindqvist. År 2009 fick han Svenska vispriset, och han är en av skaparna till Svenska Visakademien, som har sitt säte i Göteborg.



Kontaktperson: Kulturnämndens ordförande Annelie Stark (S) 0705-31 32 00. Kommunikationsansvarig kultursekretariatet Jenny Jernberg 0702-12 50 72 samt pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF