Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-05-06 11:25


Cellprovsveckan

Cellprovsbussen på turné genom Västra Götaland, Halland och Skåne


Under den 11-18 maj, genomförs den andra Cellprovsveckan i Västra Götalandsregionen och Region Halland och nytt för i år är att även Region Skåne är med och uppmärksammar vikten att ta cellprov.  Med hjälp av en särskild Cellprovsbuss kommer barnmorskor att erbjuda kvinnor att ta provet på flera olika platser. Med ett enkelt SMS eller mejl kan kvinnor också få reda på när de senast tog cellprov.

Bussens hållplatser:

Plats Datum Tid
Skövde, Elins Esplanad   11 maj kl. 11-16
Borås, Sjöbo Torg   12 maj kl. 10-16
Göteborg, Hjällbo Torg 13 maj kl. 10-16
Ullared, Gekås 14 maj kl. 10-16
Andersberg, Halmstad 15 maj kl. 10-16
Helsingborg, Maria Kyrka 16 maj kl. 09-16
Hässleholm, Andra Avenyn 17 maj kl. 09-15
Malmö, Mobilia 18 maj kl. 09-17

 

I Borås, Göteborg och Andersberg kommer även doulor/ kulturtolkar att finnas på plats för att sprida information och motivera kvinnor att ta provet. (Läs om vad en doula/kuturtolk är här: http://fodelsehuset.se/wordpress/?page_id=235)

De svenska screeningprogrammen mot livmoderhalscancer har bidragit till att minska livmoderhalscancer kraftigt. Trots det så insjuknar 450 kvinnor i Sverige varje år och av dessa avlider ungefär 150 i sjukdomen. De flesta av dem har inte tagit cellprov. Genom regelbunden cellprovstagning kan man upptäcka cellförändringar i tid och förebygga dem innan de utvecklas till cancer. När kampanjen Ta-med-en-vän avslutades i april 2012 hade antalet tagna cellprov bland kvinnorna i Nordöstra Göteborg ökat med 42 procent från föregående år. Sedan dess har deltagandet fortsatt att öka i dessa stadsdelar liksom täckningsgraden i hela Västra Götalandsregionen.

– Under de senaste åren har vi sett en positiv utveckling när det gäller cellprovtagning i Västra Götaland och det är till stor del resultatet av framgångsrika uppmärksamhetskampanjer. Det är mycket glädjande att detta arbete nu sprids och att vi fått till ett ökat samarbete över regiongränserna i denna viktiga frågas, säger Björn Strander, överläkare, forskare och processägare Cervixcancerprevention, Regionalt Cancercentrum Väst. 

Sedan tjänsten ”När tog du cellprov senast?” infördes förra året har den används flitigt. Genom att maila eller SMS:a sitt personnummer till cellprov@vgregion.se eller 076 44 63 273 kan kvinnor i Västra Götaland och Halland få reda på när de tog provet senast.

Cellprovsveckan är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Region Halland, Regionalt Cancercentrum Väst, Regionalt Cancercentrum Syd och Kunskapscentrum för jämlik vård. Ambitionen är att ha en årligen återkommande Cellprovsvecka i hela regionen.  För mer information: www.cellprov.se

Kontaktuppgifter:



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF