Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-10-11 14:00


Delårsrapport augusti – nollresultat väntas för 2011


Västra Götalandsregionen beräknas göra ett ekonomiskt nollresultat för 2011. Det visar prognosen i den senaste delårsrapporten. I jämförelse med årets underbalanserade budget är prognosen en förbättring med drygt en halv miljard kronor. Resultatprognosen är dock 100 miljoner sämre än föregående prognos från maj 2011.

Delårsresultatet för augusti redovisar ett överskott på 634 miljoner kronor men resultatet är 722 miljoner sämre än samma period förra året. Inkomsterna från skatter, statsbidrag och den kommunala utjämningen har ökat med 1,7 procent. Samtidigt har dock verksamheternas nettokostnader ökat med 4,5 procent vilket bidragit till en sämre resultatutveckling än förra året.

– Vi hade räknat med ett överskott 2011 men kommer troligen att nå ett nollresultat. Det är sämre än vi tidigare trott. Samtidigt befinner vi oss i ett ansträngt läge med stora investeringar och ökande kostnader, säger ekonomidirektör Mats Friberg och fortsätter;
– Vi följer också utvecklingen i världsekonomin noga. Prognoserna ser dystra ut med vikande tillväxt och sämre skattetillväxt vilket är mycket oroande för våra möjligheter att klara våra åtaganden de närmaste åren.

Att koncernresultatet för 2011 beräknas bli ett nollresultat beror på att
skatteintäkterna för 2011 fortfarande bedöms öka och påverkar resultatet positivt. Ökningen dras dock ner av att flera sjukhus redovisar negativa resultat.

– Det är oroande att verksamheternas kostnader tenderar att öka. Flera verksamheter redovisar också underskott och det är oerhört viktigt att de fortsätter att arbeta med sina åtgärdsplaner för att komma i balans, säger Mats Friberg.

• Likviditeten bedöms minska till 4,8 miljarder kronor vid årets slut på grund av stora investeringar och sämre resultat.
• Investeringarna bedöms för helåret till cirka 2,7 miljarder kronor.
• Antalet anställda har ökat med 407 och uppgick i augusti till 50 016.
• De sammanvägda prestationerna för sjukhusen har ökat med 0,3 procent.
• Antalet besök inom VG Primärvård har ökat med 2,7 procent.

Västra Götalandsregionen räknar med att få ta del av den så kallade kömiljarden även 2011. Regionen har hittills i år uppnått kraven för kömiljarden, förutom i juli och augusti, men arbetet med att förbättra tillgängligheten fortsätter och Västra Götalandsregionen köper vård externt för att öka tillgängligheten.

Även om augustirapporten pekar på ett nollresultat finns det ytterligare faktorer som kan påverka årsresultatet negativt. Bland annat bedöms ett beslut, av Sveriges Kommuner och Landsting att sänka kalkylräntan, öka pensionskostnaderna med närmare en miljard kronor. De ökade pensionskostnaderna kan få en direkt påverkan på regionens resultat och resultera i ett underskott med samma summa – närmare en miljard kronor.


Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde föreslå att regionfullmäktige godkänner delårsrapporten.

För egen beslutade regionstyrelsen även att Västra Götalandsregionen ska vidta åtgärder för att målen för kömiljarden ska uppnås under oktober till december och att åtgärderna maximalt får kosta 60 miljoner kronor. Regiondirektören fick dessutom i uppdrag att återkomma med förslag till hur tillgängligheten kan förbättras så att kömiljarden kan utfalla med maximal utdelning för regionen.

Beslutet avgjordes genom votering. Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet reserverade sig om beslutet till förmån för ett eget yrkande.


Information om regionstyrelsens övriga beslut den 11 oktober finns på Västra Götalandsregionens hemsida.



Kontaktperson: Regiondirektör Annsofi Lodin 0521-275404.
Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35, Jonathan Neselrot 0722-02 59 22.


Läs meddelandet som PDF