Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-02-08 14:05


Regionstyrelsen 8 februari

Ekonomi i rätt riktning


Västra Götalandsregionens resultat för 2010 blev ett överskott på 205 miljoner kronor. Det visar bokslutskommunikén för 2010 som presenterades vid regionstyrelsens sammanträde på tisdagen. Trots de senaste årens ekonomiska oro har regionen klarat sig bättre än väntat. Resultatet för 2010 är 119 miljoner kronor bättre jämfört med resultatet för 2009.

– Det är oerhört roligt att vi fått ett överskott för 2010. Det visar att vi är på rätt väg igen, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Det finns flera förklaringar till det goda resultatet. Återhämtningen inom svensk ekonomi har gått snabbare än väntat och arbetslösheten blev inte så stor som befarat. Detta har inneburit ett markant bättre skatteunderlag med högre intäkter än prognistiserat. En annan förklaring är att Västra Götalandsregionen sålt fastigheter. Reavinsten från försäljningarna och ytterligare sänkningar av premierna till AFA-försäkring har bidragit till det positiva resultatet. Sammantaget redovisar verksamheterna ett överskott, även om enskilda verksamheter inte uppnått ekonomisk balans.

– Yttre faktorer har påverkat oss det gångna året men naturligtvis har även personalens och verksamheternas bidrag varit mycket viktiga, säger Johan Assarsson.

Sjukhusens långsiktiga arbete med kapacitetsutnyttjande och tillgänglighet har förbättrat tillgången till vården. Bland annat har regionen anställt logistiker för att förbättra vänte- och ledtider i vården och möta ett ökat remissflöde.

– Som enda större landsting klarade vi vård- och behandlingsgarantin och fick ta del av ”kömiljarden” med 251 mnkr. Det är ett tydligt kvitto på att vi arbetar i rätt riktning, säger Johan Assarsson.

Samstämmigheten kring framtida infrastruktursatsningar är stor bland lokala och regionala aktörer. Västra Götalandsregionen godkände, för sin del, under hösten avtalet om transportslagsövergripande infrastrukturåtgärder i Västsverige. I november beslutade regionfullmäktige att Västra Götalandsregionens kostnader för det västsvenska infrastrukturpaketet, 820 miljoner kronor, skulle betalas 2010.

Vid Standard & Poor´s senaste bedömning höjdes ratingen till AAA, det högsta värdet som går att få. Beskedet innebär att marknadens förtroende för Västra Götalandsregionens ekonomiska förmåga ökat.

– Det är extra roligt och hedrande för oss att bli värderade med den högsta betyg man kan få. Det ger oss också en bra grund att stå på inför de stora investeringarna regionen ska göra de kommande åren, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

 

Över 200 miljoner satsas på AT-läkare

Västra Götalandsregionen satsar stora pengar på att anställa fler AT-läkare. Målet är att på sikt säkra tillgången på specialistläkare.

Västra Götalandsregionen vill anställa 200 AT-läkare under 2011. Detta innebär en radikal ökning jämfört med tidigare år.  2007 rekryterades exempelvis endast 127 blivande läkare, som genomgick allmäntjänstgöring (AT), vilket är en del av läkarutbildningens slutfas. Den nya utökade planen beräknas kosta 202 miljoner kronor och finansieras gemensamt inom regionen.

Fördelningen av AT-läkare i regionens förvaltningar ska gälla från och med i år och ser ut enligt följande:

  • NU-sjukvården 49
  • Sahlgrenska 45
  • Skaraborgs sjukhus 44
  • Södra Älvsborgs sjukhus 33
  • Kungälvs sjukhus 16
  • Alingsås lasarett 13.

Sjukhusen kan dock sinsemellan komma överens om en annan fördelning under förutsättning att antalet anställda AT-läkare per kalender år är detsamma.

I framtiden kan det bli tal om att utöka antalet anställningar. Detta för att tillgodose behovet av specialistläkare inom Västra Götalandsregionens egna verksamheter samt andra aktörer, som privata vårdgivare, läkemedelsindustri, försäkringskassa och universitet.

 

Tumöroperationer på färre sjukhus

Västra Götalandsregionen koncentrerar den urologiska tumörkirurgin till färre sjukhus. I fortsättningen ska operationer mot prostatacancer endast utföras i Göteborg, Skövde, Borås och Uddevalla.

Det här är ett resultat av en samlad översyn av cancersjukvården. I den har man även sett över arbetsfördelningen mellan regionens sjukhus.

Att den urologiska tumörkirurgin nu ska utföras på färre orter hänger ihop med den regionala utvecklingsstrategin; att öka den medicinska kvalitén och garantera tillgängligheten året runt.
Regionstyrelsen har därför beslutat, att så kallade radikala prostatektomier – operation vid prostatacancer - koncentreras till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Kärnsjukhuset i Skövde, Uddevalla, sjukhus och Borås lasarett. Detta innebär, att ett 80-tal kirurgiska ingrepp varje år flyttas från Alingsås lasarett, Kungälvs sjukhus och Lidköpings sjukhus.

Även så kallade cystektomier – borttagande av urinblåsan - koncentreras till färre sjukhus. Ingreppen flyttas från Södra Älvsborgs sjukhus till Sahlgrenska Universitetssjukhuset medan Kärnsjukhuset tar över cystektomier från sjukhuset i Lidköping och NU-sjukvården.

Nu blir det regiondirektörens uppdrag att genomföra förändringarna. Dessa ska vara klara senast första januari 2012.

 

Regionstyrelsens övriga beslut i korthet

Fullmäktigeärenden

Regionstyrelsens beslut i fullmäktigeärenden är rekommendationer till beslut i regionfullmäktige där det slutgiltiga beslutet fattas.

Slutrapport av kunskapsöverföring – att bygga broar

I slutrapporten ”Kunskapsöverföring – att bygga broar” presenteras förslag på utveckling av redan existerande forum för kommunikation. Detta för att gemensamt arbeta mot målet full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att lägga informationen om slutrapporten till handlingarna.

Styrelseärenden

Styrelseärendena är de ärenden som regionstyrelsen har regionfullmäktiges mandat att själva fatta beslut om.

Bokslut för regionstyrelsen och regionfullmäktige

Regionstyrelsen beslutade att godkänna årsredovisningen för regionstyrelsen och regionfullmäktige. Sammanlagt redovisar fullmäktiges och styrelsens verksamheter ett överskott på 237 miljoner för 2010.

Kulturnämnden ska finansiera ersättningen för folkhögskolestuderande i andra län

Kulturnämnden vill att regionstyrelsen ska utreda hur regionen finansierar att västragötalänningars studier på folkhögskolor belägna utanför Västra Götalands län. De så kallade interkommunala ersättningarna för studerande i andra län finansieras idag av kulturnämnden men är svåra att förutse och har ökat kraftigt de senaste åren.

Regionstyrelsen beslutade att avslå kulturnämndens begäran om utredning och att de interkommunala ersättningarna ska finansieras inom kulturnämndens budget även i fortsättningen.

Uppdrag om kompetensförsörjning klart

2008 fick regionstyrelsen uppdraget att ta fram förslag till åtgärder så att primärvården långsiktig kommer att ha tillgång till bland annat specialister i allmänmedicin. Regionstyrelsen bedömde att förslaget till åtgärder och insatser är klart och beslutade att budgetuppdraget från 2008 är fullföljt.

Inriktningsplan för personalpolitiska åtgärder

I fjol granskade internrevisorerna de medel som används för personalpolitiska åtgärder inom Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen beslutade att regiondirektören ska ta fram en plan för hur dessa medel ska användas. Det ingår också i uppdraget att föreslå rutiner för finansiering och uppföljning av personalpolitiska aktiviteter.

Nej till principer för betalningsansvar

Servicenämnden vill att det införs principer som reglerar betalningsansvaret vid otillåten direktupphandling. En sådan kan nämligen medföra skadeavgift. Regionstyrelsen avstyrkte förslaget, eftersom ägarutskottet redan i dag har möjlighet att avgöra sådana tvister.

De får ta över vårdcentralen

MedPro Clinics ApS vill ta över vårdcentralen Nya Torpa i Vänersborg. Regionstyrelsen godkände ansökan.

Statliga tjänstemän ska få ersättning

Samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp vill att statliga tjänstemän ska få ersättning om de ingår i förbundets styrelse, som ledamöter eller ersättare. Regionstyrelsen fastställde förslaget.

Gemensamma regler för arvoden

Samordningsförbundet norra Dalsland vill att statliga tjänstemän ska få ersättning om de ingår i förbundets styrelse, som ledamöter eller ersättare. Förbundet vill även att samma arvodesregler ska gälla i hela Västra Götaland. Regionstyrelsen fastställde förslaget.

Återremitterade och bordlagda ärenden

Regionstyrelsen beslutade att återremittera ärende 8, "Ledningssystem för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess" samt att bordlägga ärende 13 "Yttrande över betänkandet Kompetens och Ansvar"



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson 0702-49 17 24, ekonomidirektör Mats Friberg 0709-50 41 31.
Presstjänsten Niclas Samsioe 0706-98 06 35, Jan Nyman 0702-54 41 61.


Läs meddelandet som PDF