Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-09-15 10:00


Familjecentralen i Åmål satsar på jämlikt föräldraskap


Satsningen ”En förälder blir till” anspelar på det möte som sker mellan personal och föräldrar. När föräldrarna besöker vården möter de normer och föreställningar om hur mammor och pappor bör vara och hur en familj ska se ut. Ibland krockar dessa normer och föreställningar med vad familjen behöver. Risken är då att behov och problem som föräldrar och barn har inte fångas upp på bästa sätt. För att undvika denna risk behöver personalen vara medvetna om de attityder och värderingar som finns kring föräldraskap och det kräver kunskap, metoder och ett normkritiskt förhållningssätt. Därför har verktyget ”En förälder blir till” tagits fram till vårdpersonal som en hjälp i utbildning och reflektion. Målet är att alla familjer ska känna att familjecentralen är till för dem.

- Personalen inom barnhälsovården och på familjecentraler har kompetens och vilja att göra det bästa för familjerna de möter men när vi pratade med dem sa de: ”Hur kan vi bli mer jämlika i praktiken? Tala om för oss hur vi ska göra, så gör vi det!”, berättar Lena Gunnarson från Kunskapscentrum för Jämlik vård som leder pilotprojektet ”En förälder blir till”.

Jämlik vård på en familjecentral kan innebära att erbjuda information på olika språk, ge stöd till en partner i sin föräldraroll och att ställa öppna frågor till barn och föräldrar som: ”Vilka finns i din familj?” istället för ”Vad heter din mamma och pappa?”. Genom öppna frågor får barn och föräldrar själva definiera och beskriva sin familj.

- Genom verktyget ”En förälder blir till” är målet att utifrån befintlig forskning och beprövad erfarenhet ge personalen vad de efterfrågat. Samtidigt vet vi att det krävs både utbildning och egen reflektion för att barn och föräldrar oavsett bakgrund ska känna sig trygga i mötet med familjecentralen, fortsätter Lena Gunnarsson.

Pilotprojektet ”En förälder blir till – ett verktyg för jämlikt föräldraskap genom utbildning och reflektion” startar den 18 september och kommer att pågå under ett års tid. Arbetet kommer att utvärderas och om det visar sig framgångsrikt spridas i hela Västra Götalandsregionen.


Kunskapscentrum för Jämlik vård arbetar med verksamhetsutveckling, ledning, styrning och uppföljning, utbildning och forskning. Målet är att vara med och utveckla vården så att patienter och deras närstående erbjuds en god, säker och jämlik vård vid varje tillfälle och på varje vårdnivå. Medarbetarna vid KJV ansvarar för att utbilda, forska och ge kompetensstöd kring jämlik vård i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsförvaltningar.

Läs mer om projektet: Kunskapscentrum för jämlik vård – En förälder blir till

 

Kontaktpersoner:

Stefan Rosander
Specialpedagog Familjecentralen i Åmål
Tel: 0532-170 78
epost: stefan.rosander@amal.se

Lena Gunnarsson
Utvecklingsledare Kunskapscentrum för Jämlik vård
Tel: 0703 - 00 80 90
epost: lena.gunnarsson@vgregion.se

http://jamlikvard.vgregion.se



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF