Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att finansiera mobilt behandlingsteam för personer med traumatiserande upplevelser, i samverkan med Röda Korset. Det är ett ettårigt projekt till en kostnad av två miljoner kronor.
Projektet ska tillgodose det akuta behovet av traumabehandling som finns hos boende på anläggningsboendet Restad Gård. Projektet ska också bidra till att utveckla former för nya och flexibla arbetssätt för vård och behandling.
Fler ST-tjänster inom psykiatrin
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade finansiera 15 nya ST-tjänster inom psykiatrin under två år. Även personalutskottet finansierar tio ST-tjänster under samma period.
Sedan år 2010 har Västra Götalandsregionen arbetat aktivt med att skapa en vuxenpsykiatri oberoende av hyrläkare. Sedan drygt två år anlitas, med undantag av Skaraborgs sjukhus, inte några hyrläkare inom den specialiserade vuxenpsykiatrin.
Fler ST-läkare behöver utbildas för att skapa balans mellan tillgång och efterfrågan på specialistkompetenta psykiatriker. På flertalet sjukhus finns det fler läkare som är intresserade av ST-tjänster än det finns ekonomiskt utrymme att anställa.
Överenskommelse om ambulanshelikopterverksamheten 2015
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen godkänner för sin del överenskommelsen med styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus rörande drift och förvaltning av ambulanshelikopterverksamheten 2015. Det är Kungälvs sjukhus som svarar för uppdraget och ersättningen för uppdraget 2015 är närmare 58 miljoner kronor.
Vid halvårsskiftet kommer den flygoperativa verksamheten övergå från nuvarande entreprenör, Norrlandsflyg ambulans AB, till att verksamheten drivs i ett kommunalförbund tillsammans med landstingen i Värmland och Dalarna, benämnt Svensk Luftambulans.
Vårdpersonal ska förebygga sjukdomar med samtal
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade godkänna projekt- och handlingsplan för införandet av socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder i Västra Götalandsregionen. Riktlinjerna innebär att alla patienter med ohälsosamma levnadsvanor ska erbjudas stöd i att förändra sina levnadsvanor.
Minst 20 procent av sjukdomsbördan i Sverige beror på ohälsosamma levnadsvanor. Hälften av alla kvinnor och 65 procent av männen har minst en ohälsosam levnadsvana. Det handlar om tobaksbruk, för mycket alkohol, för lite fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor.
Personal inom hälso- och sjukvården samt tandvården ska erbjuda stöd till patienten i att förändra sina levnadsvanor. Stödet ska ges med hjälp av evidensbaserade sjukdomsförebyggande metoder genom enkla råd, rådgivande samtal och kvalificerat rådgivande samtal. Patienter i vissa situationer, såsom graviditet eller inför en operation, ska särskilt uppmärksammas.