Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-09-22 12:15


Bilprovningen som förebild:

Fler kvinnor får möjlighet att slippa livmoderhalscancer genom nytt bokningssystem


Cancer i livmoderhalsen är en allvarlig sjukdom, men den är ovanlig i Sverige. Genom att kvinnor sedan länge bjuds in till regelbundna provtagningar – så kallad cellprovskontroll – kan förstadier upptäckas och åtgärdas innan cancer hinner utvecklas. Nu ska ännu fler uppmuntras att delta i denna provtagning genom ett nytt, smidigare sätt att omboka tider.

Nu införs ett nytt, smidigare sätt för kvinnor i Göteborg och i Bohuslän att av- eller omboka tider till den gynekologisk cellprovskontrollen som de inbjuds till vart tredje  till vart femte år.

Upptäcka förstadier i tid

Genom att regelbundet ta ett enkelt, smärtfritt gynekologisk cellprov kan kvinnor undvika att få cancer i livmoderhalsen. Sedan många år bjuds kvinnor i åldrarna 23 till 60 år till provtagningen genom hemskickade inbjudningar med en bokad tid på en mödravårdscentral.

- Vi har i jämförelse med många andra länder varit framgångsrika med våra cellprovskontroller i Sverige, säger mödrahälsovårdsöverläkare Joy Ellis. Att proverna tas av barnmorskor i mödrahälsovården är ett effektivt system som de flesta kvinnor uppskattar.

Få fler att delta

- På fyra år har deltagandet i Göteborgsområdet ökat från att 72 procent av de aktuella kvinnorna deltar till att 80 procent gör det, berättar Mia Westlund som är utvecklingsbarnmorska på Regionalt cancercentrum väst. Det är bra att deltagandet ökar men i några områden ligger det mycket lågt, under 60 procent. Vårt mål är att alla kvinnor som inte har opererat bort sin livmoder ska ta cellprover enligt screeningprogrammet, och vi vet att det är viktigt för många att enkelt kunna välja en annan tid och/eller mottagning än den man erbjudits.

Därför införs nu denna möjlighet, med början i Göteborgsområdet, och så småningom i hela Västra Götaland.

Bra skydd mot cancer

- Om man kontrollerar sig enligt screeningprogrammet hinner inte de cellförändringar som kan vara förstadier till cancer utvecklas utan kan i de flesta fall åtgärdas genom ett enkelt gynekologiskt ingrepp.  Regelbundna cellprovskontroller ger alltså ett bra skydd, säger Joy Ellis, som betonar att detta även gäller kvinnor som vaccinerat sig mot livmoderhalscancer.

Det är stort sett bara är de kvinnor som inte har tagit cellprov på flera år som dör i denna cancerform i Sverige och det är givetvis viktigt att underlätta för fler kvinnor att delta i screeningprogrammet.

Enkelt att av- och omboka, som på Bilprovningen

Genom några knapptryckningar på en webbplats kan inbjudna kvinnor av- och omboka sin tid och också välja den mottagning som passar dem bäst.

De loggar in på webbplatsen med sitt personnummer och en särskild engångskod som de får med sin inbjudan.

- Vi har inspirerats av Bilprovningen och strävat efter att göra det så enkelt som möjligt så att inte tekniken gör att kvinnor avstår från att av- eller omboka tider som inte passar dem, säger Mia Westlund. Vi tror också det är viktigt att man lätt kan välja en annan mottagning än den som föreslagits. Det har inte varit möjligt tidigare.

- Vi har prövat systemet en tid och jag har fått många positiva kommentarer både från inbjudna kvinnor och från vårdpersonal, berättar barnmorska Birgitta Anjemark, som är ansvarig för cellprovskontrollerna på barnmorskemottagningen Frölunda Torg

- Att kvinnorna uteblir från de tider vi reserverat för dem är ett bekymmer. Främst för att de då inte får taget detta viktiga prov, men också för att det blir ett dåligt utnyttjande av våra resurser när mottagningstider inte kommer till nytta, säger Birgitta Anjemark.

Bättre koll på flödet

Genom det nya av- och ombokningssystemet kan mottagningarna också få bättre grepp om vilka tider som bör erbjudas och hur flödet av kvinnor som tackat ja till inbjudan ser ut.

- Vår effektivitet har ökat betydligt sedan vi införde systemet, säger Birgitta Anjemark. Våra mottagningstider blir bättre utnyttjade, och det blir en lugnare miljö i våra väntrum när kvinnorna nu kan göra av- och ombokningar via nätet.

Det nya systemet introduceras först i Göteborg och i Södra Bohuslän. I Skaraborg finns sedan tidigare möjlighet att av- och omboka tider via webben, men även kvinnorna i Skaraborg ska framöver få möjlighet att använda det nya systemet. Ambitionen är att kvinnorna i hela Västra Götaland ska kunna använda systemet andra halvåret 2012.

Om kvinnan avbokar

Vad händer då med de kvinnor som avbokar sin tid?

- De får en ny inbjudan påföljande år och om de inte kommer då heller fortsätter vi att kalla varje år, säger Mia Westlund. Man kan naturligtvis också meddela att man inte vill bli kallad, och då kommer ingen inbjudan under 10 år. Men vårt mål är givetvis att alla kvinnor som är aktuella för provtagning ska komma på regelbundna kontroller och därmed få ett bra skydd mot livmoderhalscancer.

 

Mer information:

  • Mia Westlund, utvecklingsbarnmorska, Regionalt cancercentrum väst, tfn: 031- 343 90 71
  • Birgitta Anjemark, Barnmorska ansvarig för cellprovskontrollerna, Frölunda Torg, tfn: 031-346 08 78
  • Joy Ellis, mödrahälsovårdsöverläkare, Primärvården Södra Bohuslän, tfn: 010-473 30 85 (sekr)


LÄS MER om det förebyggande arbetet mot livmoderhalscancer på www.rccvast.se - klicka på fliken ”Screening”



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF