Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-09-24 12:00


Följ satsningarna på forskning och utveckling inom hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen


Behoven av att snabbt kunna ge svar på hur landstingen i Sverige satsar sina forskningsanslag för hälso- och sjukvård ökar. Nu ger vi tillgång till en ständigt dagsaktuell tjänst som stöd till frågeställningarna.

Hur mycket har vi hittills i år satsat på diabetesrelaterad forskning? Vilken typ av forskning satsar vi på inom området tandvård? Svaren på de och liknande frågor kan du som besöker våra webbplatser för FoU-anslag direkt få tillgång till.
 
Efterfrågan på effektiva söktjänster för svar på nationella frågeställningar och verktyg för att göra jämförelser internationellt för hälso- och sjukvård ökar. Förhoppningen med denna nya söktjänst är att öppna en ytterligare kanal för att göra information om skattefinansierad forskning och utveckling mer tillgänglig för allmänhet och professionellt intresserade. I tjänsten som Västra Götalandsregionen utvecklat återfinner du till vilka ämnen och områden medel riktats. Det görs utifrån ett urval på s k MeSH-termer (Medical Subject Headings, en form av nyckelord som används internationellt). Tillgänglighet till denna information på webben kan exempelvis vara värdefull i beslutsprocesser, för patientorganisationer och medial information.
 
Den gemensamma söktjänsten hämtar sin information från de här anslagsgivarna i Västra Götalandsregionen; ALF-medel, Regionala FoU-bidrag, TUA-medel, FoU-beredningsgruppen vid Skaraborgs Sjukhus, FoU-rådet FyrBoDal, FoU-rådet för Göteborg och Södra Bohuslän, FoU-rådet i Skaraborg och FoU-rådet i Södra Älvsborg. De här anslagsgivarna använder samma webbsystem för sin administration av anslagen och det skapar de bästa förutsättningarna för att kunna hämta hem information direkt när nya beslut tas inom regionen. Systemet researchweb.org har utvecklats i Västra Götalandsregionen på FoU-enheten i Södra Älvsborg. Det webbaserade anslags- och informationssystemet används av de flesta landsting/regioner i Sverige, av Universitetssjukhusen i Göteborg, Linköping, Lund, Umeå, Svenska Läkaresällskapet och även av FoU i Sverige. Det skapar förutsättningar för att fler områden i Sverige ska kunna erbjuda samma tjänst som Västra Götalandsregionen. Det kan innebära ett steg mot att satsningar till viss del lättare kan jämföras. Det kan också innebära att administrativ tid för nationella frågeställningar minskar inom respektive organisation.

Här återfinner du söktjänsten, där du kan välja att söka på svenska eller engelska: www.researchweb.org/is/alfgbg/information/AnslagVGregion.



Kontaktperson: FoU-chef Ronny Gunnarsson, tel 0705-55 66 62, e-post: ronny.gunnasson@vgregion.se, systemförvaltare Eva Almqvist 033-10 00 90, e-post eva.almqvist@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF