Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-10-27 16:00


östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Folkhälsopris Skaraborg till Connect Falköping


Connect Falköping får Skaraborgs folkhälsopris 2015 av östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Connect Falköping får priset för sitt arbete med att öka tryggheten och minska segregationen.

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden delar ut ett folkhälsopris om 30 000 kronor för att stimulera en aktiv samverkan inom folkhälsoområdet och verka för en positiv hälsoutveckling. Årets pris går till Connect Falköping som drivet ett socialt förebyggande och främjande arbete. Åtta grannskapsvärdar, samtliga rekryterade ur gruppen försörjningsstödstagare, arbetar för ökad trygghet och säkerhet och minskad segregering i Falköping. Nämndens motivering till priset är:

Connect Falköping är ett föredöme i sitt arbete för att öka trygghet och minska segregation. Bred samverkan ger tydliga resultat mot ett socialt hållbart Falköping.

Kontaktperson för Connect Falköping är projektledare Susanne Johansson 0515-88 71 20

Överenskommelser 2016

Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände för sin del vårdöverenskommelserna för 2016. Överenskommelserna innehåller vilken vård som ska bedrivas och hur mycket den ska ersättas med.

Överenskommelser med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus om länssjukvård
Ur överenskommelsen kan nämnas fortsatt arbete för en verksamhet i balans. Dessutom satsas på standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården och utveckling av psykiatrin enligt närsjukvårdskonceptet.

Överenskommelse med styrelsen för Beställd primärvård om primärvård utanför VG Primärvård
Överenskommelsen innehåller bland annat 1177 Vårdguiden på telefon och barnmorsekverksamheten. Nämnden gör en förstärkning av ersättning för tolk samt införandet av vätskebaserade cytologprov.

Dessutom godkändes överenskommelser med styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset om riks- och regionsjukvård, med styrelsen för Habilitering & Hälsa om handikappverksamhet och med Tandvårdstyrelsen om tandvårdsverksamhet.

Tilläggsavtal med Utväg Skaraborg 2015-2016

Utvägs kärnverksamhet är stöd i form av enskilda samtal och gruppverksamhet för personer som är eller har varit utsatta för våld, personer som utövar våld och barn och unga som upplever eller har upplevt våld. En ökad efterfrågan på Utvägs verksamhet har lett till ökade köer. Nämnden godkänner för sin del en högre ersättning till Utväg, verksamheten finansieras gemensamt av nämnden och kommunerna i Skaraborg.

Ökad ersättning till samordningsförbund

Nämnden godkänner för sin del en ökning av ersättningen till samordningsförbunden med 1,3 miljoner kronor för 2016. Beslutet gäller under förutsättning att kommunerna ökar sin ersättning med motsvarande höjning. Samordningsförbunden ger insatser för personer som behöver stöd från mer än en myndighet för att återfå eller förbättra sin arbetskapacitet.

 

Föredragningslista och handlingar 

Östra hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida 

 



Kontaktperson: Gunilla Druve Jansson (C) ordförande 070-799 51 83, Eva-Lott Gram (KD) 1:e vice ordförande 070-215 45 15, Susanne Larsson (S) 2:e vice ordförande 070-696 95 61
Agneta Nilsson Hörnlund, koncernstab hälso- och sjukvård 070-548 93 09


Läs meddelandet som PDF