Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-12-04 13:30


Fortsatt hög rating för Västra Götalandsregionen


För nionde året i rad finns Västra Götalandsregionen med som en av de främsta bland offentliga verksamheter och företag i Sverige som bedöms ha den bästa betalningsförmågan. Även 2009 ger ratingföretaget Standard & Poor’s regionen den högsta ratingen på kort sikt och den näst högsta på lång sikt.

Standard & Poor’s är ett internationellt ratingföretag som gör en bedömning av företags och organisationers betalningsförmåga. Företaget har gjort bedömningar av Västra Götalandsregionen sedan början av 2000-talet.

I den årliga bedömningen som nu blivit klar behåller Västra Götalandsregionen sin rating  AA+ (stable outlook), vilket i praktiken är det bästa betyg en region kan få. Vid ratingen jämförs regionen med andra regioner/landsting, kommuner, företag och banker i Sverige och internationellt.

- Ratingen är ett resultat av Västra Götalandsregionens arbete med att skapa en stabil ekonomi, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

Ratingen
Internationellt: Långsiktig  AA+ (stable outlook) och kortsiktig  A1+ (den högsta man kan ha).
Internt Sverige: Kortsiktig  K1 (den högsta man kan ha).

Enligt Standard & Poor’s är Götalandsregionens styrkor att regionen står starkt som en del av det stabila ekonomiska systemet i Sverige samt att regionen har en låg skuldsättning, god likviditet och stabila finanser.

Som svagheter nämns regionens stora pensionsskuld och att den svaga konjunkturen påverkar Västra Götalandsregionens finanser och ekonomi.

Ratingen innebär att regionfullmäktiges finansiella mål är uppfyllt.



Kontaktperson: Ekonomidirektör Mats Friberg, 0709-50 41 31 eller finanschef Lars Hillerström 0708-95 07 69.


Läs meddelandet som PDF