Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-10-27 15:50


Åtgärder för att förbättra tillgängligheten i årets vårdöverenskommelser

Från södra hälso- och sjukvårdsnämnden


Södra hälso- och sjukvårdsnämnden fattade idag beslut om vårdöverenskommelser med styrelserna för Södra Älvsborgs Sjukhus, Beställd Primärvård, Habilitering & Hälsa samt Tandvårdsstyrelsen.

Överenskommelserna beskriver vilken vård som ska bedrivas under nästa år, eventuella extra satsningar och förändringar i uppdraget i förhållande till förra året.

Överenskommelserna utgår från regionfullmäktiges budget. Ett av regionfullmäktiges prioriterade mål är att minska den psykiska ohälsan och att förbättra omhändertagandet av personer med psykisk sjukdom. Förutom sitt basuppdrag får Södra Älvsborgs Sjukhus i uppdrag att fortsätta arbetet med att förbättra tillgängligheten till barnpsykiatriska utredningar och att utveckla vården för personer med ätstörningar. Det innebär bland annat en satsning på mobila team.

Genom vårdöverenskommelsen sker också en förstärkning av cancersjukvården, ögonsjukvården, neonatalsjukvården och barnlogopedin på sammanlagt 15,5 miljoner kronor. Det är medel som ska säkra och förbättra tillgängligheten.
Vidare får SÄS 1,1 miljoner kronor för att delta i satsningen på Barnahus Älvsborg som nämnden tidigare beslutat om. Barnahus ska vara en plats där polis, socialtjänst, barn- och ungdomsmedicin samt barn- och ungdomspsykiatrin arbetar tillsammans med barn som blivit utsatta för brott, våld eller övergrepp.

Inför 2016 tillskjuter södra hälso- och sjukvårdsnämnden medel till Beställd Primärvård för en psykologtjänst. Målet är att utveckla det föräldrastödjande arbetet och vara ett kunskapsstöd för personal inom mödra- och barnhälsovården.

Inom tandvården satsar nämnden resurser för att säkra och utveckla omhändertagandet av sköra, äldre personer. Bland annat ska nya vårdprogram tas fram som syftar till att äldre inte ska få försämrad tandhälsa samt att utveckla metoder för att äldre inte ska tappa kontakt med tandvården

 



Kontaktperson: Christina Brandt (M), ordförande, telefon 0706 - 59 23 05
Cecilia Andersson (C), 1:e vice ordförande, telefon 0708-62 11 46 Hanne Jensen (S), 2:e vice ordförande, telefon 0704-49 81 07 Jan Blomqvist, koncernstab hälso- och sjukvård, telefon 0708-81 13 30


Läs meddelandet som PDF