Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2015-03-11 14:42


Från hälso- och sjukvårdsstyrelsen 11 mars


25 miljoner till utveckling av närsjukvården

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade avsätta 25 miljoner kronor till tre olika projekt som ska utveckla närsjukvården i södra Älvsborg, Uddevallaområdet och Kungälvsområdet. Västra Skaraborg får medel att fortsätta pågående projekt.

I närsjukvård västra Skaraborg har man lyckats väl genom ett gott samarbete mellan primärvården, sjukhuset och den kommunala vården. Med hjälp av mobila hemsjukvårdsläkare, mobila närsjukvårdsteam och palliativa team har man lyckats ge patienter i behov av omfattande vårdinsatser, oftast sköra äldre, det extra stöd som behövs för en bättre tillvaro och ett bättre resursutnyttjande för vård- och omsorgssystemet. Insatserna har begränsat inflödet till akutsjukvården, skapat en effektiv utskrivningsprocess där patienterna känner sig trygga och merparten av vården sker i hemmet. Med hjälp av projektmedel vill hälso- och sjukvårdsstyrelsen sprida modellen i hela Västra Götaland.

Verksamheterna kommer successivt igång under året för att nå full effekt 2016. Projektet i västra Skaraborg får sju miljoner, projektet i södra Älvsborg drygt fem miljoner, projekt Simba i Kungälvsområdet fyra och halv miljon och projekt Fyrbodal i Uddevallaområdet drygt tre miljoner kronor och sedan tidigare beviljat drygt fem miljoner för Mittenälvsborg.

Delar av Fyrbodalsprojektet får avslag liksom projektet för Göteborgsområdet då ansökningarna inte bedöms ligga i linje med modellen i västra Skaraborg. Ansökan från Göteborgsområdet anses vara en intressant modell för att minska onödiga akutbesök och inläggningar i slutenvården men bör prövas utifrån andra utgångspunkter än modellen för västra Skaraborg.

Projekt SMS-livräddning

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade satsa 2,2 miljoner kronor på att utreda förutsättningarna för att införa SMS-livräddning. Projektet innebär att allmänheten engageras i larmkedjan vid hjärtstopp utanför sjukhuset. De 2,2 miljonerna ska täcka kostnaderna under de tre år projektet pågår.
Västra Götalandsregionen deltar i en studie tillsammans med Stockholms läns landsting och Region Skåne där SMS-utlarmning av livräddare och SMS-larm gällande defibrillatorer ingår. Tanken är att genom SMS nå frivilliga som anmält intresse för att bistå som livräddare vid hjärtstopp.
En studie i Stockholm visade att i 45 procent av fallen var frivilliga livräddare på plats före andra utlarmade resurser.

Förtydligande om vård av barn till EU-migranter

Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) har begärt att regionstyrelsen fastställer regionala principer så att alla barn inom Västra Götalandsregionen får adekvat och nödvändig vård. Det skriver SU i ett beslut om ”Barn till EU-migranter och frågan om rätt till kostnadsfri vård”. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen förtydligade idag att barn till EU-medborgare ska få nödvändig vård även om föräldrarna saknar betalningsförmåga. Med nödvändig vård menas akut vård och vård som orsakas av kronisk sjukdom. Det inkluderar även provtagningar, medicinska kontroller, förebyggande mödra- och barnavård samt förlossning. Om vården kan vänta tills patienten kommer tillbaka till sitt hemland betraktas den inte som nödvändig. Det är behandlande läkare som avgör om vården är omedelbar/nödvändig eller om vården kan vänta. När vård ges till barn ska även hänsyn tas till barnkonventionen. 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (FP), 0708-377853
Jim Aleberg (S), 2:e vice ordförande, 0700-85 25 44. Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177


Läs meddelandet som PDF