Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2009-01-02 13:30


Fri tandvård för den som fyller 20 eller 21 i år


Den fria barn- och ungdomstandvården förlängs med två år för unga vuxna som fyller 20 år under 2009. 21-åringarna får fortsatt fri tandvård under ett år. Det är innebörden av det beslut som fattats av regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen och som började gälla vid nyåret.

– Alla som fyller 20 eller 21 år under 2009 kommer att få information hemskickad, säger tandvårdschef Ann-Marie Olhede.

Den fria tandvården innebär att barn- och ungdomar kostnadsfritt kan vända sig till en valfri tandläkare i Västra Götaland, oavsett om det handlar om folktandvården eller en privat klinik. Om man skulle vilja byta tandläkare måste man göra det under januari 2009 för att reglerna ska gälla. Privata tandläkare skriver ett avtal med Västra Götalandsregionen. Det finns en lista över privata tandläkare med avtal på Tandvårdsenhetens hemsida.

Fri tandvård betyder att Västra Götalandsregionen tillsammans med Försäkringskassan betalar tandvården för unga vuxna. Alla får ett årligt tandvårdsbidrag som betalas ut av Försäkringskassan till den tandläkare man valt att gå till. Resten av kostnaden betalar Västra Götalandsregionen.

– Vi värnar om en fortsatt god munhälsa bland unga vuxna. Det är vanligt att man flyttar hemifrån i 20-årsåldern och då vet vi att många tyvärr inte prioriterar att gå till tandläkaren. Bara efter några år kan det dyka upp problem med tänderna som blir dyra att åtgärda, säger Ann-Marie Olhede. Med fri tandvård hoppas vi på att bryta den trenden och skapa nya goda vanor.



Kontaktperson: Ann-Marie Olhede, tandvårdschef, tfn: 0761-16 90 01


Läs meddelandet som PDF