Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-11-07 12:00


Fusk med studiemedel upptäckt vid skola i Göteborg


Ledningen för Agnesbergs folkhögskola i Göteborg har efter en intern kontroll avslöjat omfattande fusk med studiemedel. En anställd har varslats om avsked från sin tjänst och är polisanmäld misstänkt för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

-Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på det här .När vi avslöjade oegentligheterna lämnade vi omedelbart in en polisanmälan mot en av våra anställda. Personen ifråga har också varslats om avsked från sin tjänst, eftersom vi har underlag som motiverar ett sådant beslut, säger Keith Palmroth, förvaltningschef vid Agnesbergs folkhögskola.

Allt material som har kommit fram i den interna utredningen har överlämnats till polisen. Enligt Keith Palmroth har skolan ändrat sina rutiner när det gäller att styrka om en person studerar i samband med att personen ansöker om studiemedel. Det görs för att förhindra att något liknande ska kunna hända igen.

- Vi har ett bra samarbete med CSN och polisen. Det är tråkigt när sådant här händer, men det känns bra att våra interna kontrollfunktioner fungerar, säger Keith Palmroth.
Elever och personal vid skolan fick under måndagen information av skolledningen och Centrala Studiestödsnämnden (CSN). CSN har valt att utreda samtliga fall där studiemedel utbetalats till studerande vid skolan sedan 2010.

Hittills har det visat sig att tio personer fått studiemedel utbetalt utifrån falska handlingar. Personerna har inte varit på skolan över huvudtaget.
Följden har blivit att CSN återkrävt felaktigt utbetalda belopp till ett värde av 284 000 kronor. Utöver detta har CSN hunnit stoppa utbetalningar om cirka 100 000 kronor.

- Vi ser allvarligt på det som inträffat. Hittills har vi beslutat att lämna in anmälningar om bidragsbrott till polisen i nio av fallen, säger Christina Gellerbrant Hagberg, generaldirektör vid CSN.



Kontaktperson: Keith Palmroth, förvaltningschef Agnesbergs folkhögskola 076-948 85 57 eller 031-63 21 00.
Christina Gellerbrant Hagberg, generaldirektör CSN, 076-119 65 51, 060-18 61 55.


Läs meddelandet som PDF