Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-05-29 16:30


Pressinbjudan

Glömmer vi barnens hälsa i förskolan?


Hur många VAB-dagar du som förälder tar ut och hur mycket antibiotika ditt barn behöver kan bero på vilken förskola ditt barn går i. Barn är mer sjuka på vissa förskolor än andra och standarden på förskolornas hygienarbete varierar stort. Under temadagen ”En hälsofrämjande förskola” diskuteras bland annat alla barns rätt till en jämlik barnomsorg.

Den 30 maj samlas förskolechefer, politiker, tjänstemän och andra i Västra Götalandsregionen som på olika sätt ansvarar för barnens hälsa i förskolan, för att diskutera hur vi tillsammans kan utforma en hälsosam och säker förskola ur ett barnperspektiv. Landshövding Lars Bäckström inledningstalar. Länsstyrelsen, Skol¬inspektionen, Smittskyddsenheten, Folkhälsan, Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens) med flera kommer att medverka under dagen.

Barn i förskola sjukare än hemmabarn

Att vistas i förskola är positivt för barnens sociala och kognitiva utveckling men det bidrar också i stor utsträckning till små barns sjuklighet i infektioner. Att barn som vistas i förskola är mer sjuka än hemmabarn är känt sedan länge. Det är också känt att det går att minska denna översjuklighet med goda hygienrutiner.

HYFS utbildar

Projektet HYFS (Hygiensjuksköterska i förskolan) i Västra Götaland har sedan 2006 arbetat med att utbilda förskolepersonal i hygien, smitta och barninfektioner. Projektet visar att förskolor som låter standardiserade hygienrutiner ingå i sitt pedagogiska arbete har friskare barn. Vem som ansvarar för barnens hälsa i förskolan är dessvärre inte reglerat på samma sätt som för skolbarnen där elevhälsan enligt skollagen har uppdraget.
Du missar väl inte att HYFS åker till Almedalsveckan i år. Läs mer om HYFS-seminariet på Västra Götalandsregionens Almedalssida

Inbjudan

Media bjuds in att delta under dagen.
Tid: 30 maj klockan 09.30 – 16.30.
Plats: Länsstyrelsens hörsal, Stora Badhusgatan 2 (hitta hit)
Dagens program ger utrymme att ställa frågor. Att intervjua medverkande går bra, antingen under eller vid dagens slut.



Kontaktperson: Marianne Bengtsson, Hygiensjuksköterska HYFS, 031- 368 56 17
Thomas Arvidsson, barnhälsovårdsöverläkare, projektansvarig för HYFS, 0706-88 83 09


Läs meddelandet som PDF