Den svenska hälso- och sjukvården har förbättrats sedan 2006 och skillnaderna mellan landstingen har minskat på flera områden. Fortfarande finns det skillnader mellan landsting, vårdgivare och samhällsgrupper. Dessa skillnader kan vara en bra utgångspunkt för förbättringsarbete. Detta visar rapporten Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet 2011.
Rapporten innehåller jämförelser mellan landstingens hälso- och sjukvård. De nationella jämförelserna visar bland annat att dödligheten i stroke och hjärtinfarkt fortsätter att minska liksom andelen äldre med riskfyllda läkemedelskombinationer. I årets rapport finns fler jämförelser än tidigare mellan sjukhusens resultat. Västra Götalandsregionen uppvisar förbättringar inom flera områden.
– Det är glädjande att se att vi förbättrat oss inom flera områden och det är tydligt att öppna jämförelser är viktiga drivkrafter i förändringsarbetet, säger Ann Söderström, Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör och fortsätter;
– Rapporten visar att det finns områden där Västra Götalandsregionen är både bättre och sämre än riksgenomsnittet. Resultatet ger oss en bild av de områden där vi behöver förbättras men också många uppslag till fortsatta analyser.
Förbättrad hjärtsjukvård
Västra Götalandsregionens resultat inom hjärtsjukvården fortsätter att förbättras. Mest markant är minskningen i för tidig död i kranskärlssjukdom. Antalet individer som dör före 80 års ålder har minskat påtagligt det senaste året. Öppna jämförelser visar dock på flera möjligheter till förbättringar inom vården av hjärtsjuka.
Goda resultat inom Diabetesvård
På flera sätt hävdar sig regionen mycket bra inom diabetesvård. Andelen patienter som uppnår mål för blodsocker och blodtryck är höga i ett nationellt perspektiv och det gäller både inom primärvården och den specialiserade vården
Förbättringar inom läkemedelsområdet
Sammantaget har Västra Götalandsregionen förbättrat sig på flertalet av indikatorerna som rör läkemedelsbehandling. Fortfarande kvarstår dock stora skillnader inom områdena psykiatri och de indikatorer som rör behandlingen av äldre.
– Inom regionen pågår ett arbete för förbättra vården inom dessa områden, bland annat har vi antagit en ny handlingsplan för äldre och läkemedel som nu ska genomföras. Vi arbetar också med att minska användningen av sömnläkemedel säger Ann Söderström.
Patienterfarenheter
Årets rapport innehåller väsentligt fler indikatorer som belyser patienternas upplevelser av vården vilket kompletterar de indikatorer, som funnits tidigare, som mäter befolkningens uppfattning om vården. Uppföljningen tyder på att befolkningen i Västra Götaland fått ett allt större förtroende för vården. Det gäller exempelvis tilltron till att det finns vård när man behöver det och ett gott förtroende för både primär- och sjukhusvården. Många av patientindikatorerna kan användas för verksamheternas egna förbättringsarbeten.
God tillgänglighet
För tillgänglighetsmåtten visar årets rapport att Västra Götalandsregionen liksom tidigare hävdar sig väl i ett nationellt perspektiv när det gäller tillgängligheten till vården.
Kvalitetsindiaktorer för primärvård
Västra Götalandsregionen har i årets rapport fått möjlighet att bidra med ett avsnitt om kvalitetsindikatorer för primärvård. Primärvårdsuppföljningen ska förse varje vårdcentral med relevant information för det egna förbättringsarbetet. I avsnittet beskrivs hur läkemedelsindikatorer från landstingsnivån i Öppna jämförelser kan redovisas på vårdcentralsnivå. I rapporten redovisas även erfarenheter från Primärvårdens kvalitetesregister i Västra Götalandsregionen.
– Det är glädjande att det regionala arbetet med kvalitetsregister för primärvården uppmärksammas i den nationella rapporten, säger Ann Söderström. Och fortsätter;
– Uppföljningen ger vården information för förbättringsarbete men också ett kvitto på uppnådda resultat.
Förbättringsarbete inom strokevården
Tidigare rapporter har pekat ut trombolysbehandling vid stroke som ett förbättringsområde. Förbättringsarbetet inom strokevården pågår men resultatet kan inte ännu utläsas i den nationella rapporten.
Om Öppna jämförelser
Det är sjätte året i rad som Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner Landsting presenterar rapporten Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Rapporten utgör ett komplement till den årliga regionala rapporten Hälso- och sjukvård i Västra Götaland – Verksamhetsanalys
I årets öppna jämförelse har antalet indikatorer ökat till 173 jämfört med förra årets 134. Framför allt är det fler medicinska resultat och processer som redovisas jämfört med förra året. För en rad indikatorer beskrivs utvecklingen över tid, vilket gör det möjligt att peka på förbättringar eller försämringar.
Rapporten i sin helhet finns på www.skl.se och www.socialstyrelsen.se