Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-05-06 16:35


Från ekonomiutskottets sammanträde

Prognos för 2009 – minus 900 miljoner


Västra Götalandsregionens underskott för 2009 beräknas bli minus 900 miljoner kronor. Det är betydligt mer än vad som tidigare beräknats. Den informationen fick politikerna vid ekonomiutskottets sammanträde på onsdagen.

Det är framförallt de försämrade skatteprognoserna från SKL, Sveriges kommuner och Landsting, som påverkar resultatet negativt. Enligt SKL:s prognoser ökar kostnader och löner inte i samma takt som tidigare men det kompenserar inte den stora minskningen av landstingens skatteintäkter.

– Prognoserna är oroväckande, säger ekonomidirektör Mats Friberg. Det här är den största resultatförsämringen hittills i regionens historia. Förra året hade vi ett överskott på 777 miljoner kronor. I relation till årets beräknade underskott försämras resultatet med nästan 1,7 miljarder kronor.

I det beräknade underskottet för 2009 har Västra Götalandsregionen även räknat med regeringens vårproposition och gjort bedömningen att Västra Götalandsregionen får en relativt stor del av regeringens kö-miljard. Även under 2010, 2011 och 2012 beräknas stora underskott.

– Vi vet ännu inte hur stora underskotten för de kommande åren blir men Västra Götalandsregionen ekonomi är fortfarande god. Med flera års överskott är vi väl rustade att möta krisen, säger Mats Friberg.

 

Hetluftsanläggning för tolv miljoner till tvätteriet i Alingsås

Tvätteriet i Alingsås bör få köpa en ny hetluftsanläggning för tolv miljoner kronor, det beslutade ekonomiutskottet i ett förslag till regionstyrelsen på onsdagen. Den nya hetluftsanläggningen som torkar och sorterar kläder ska höja produktiviteten, öka kapaciteten och förbättra arbetsmiljön för tvätteriets anställda.

Tvätteriet har redan idag en hetluftsanläggning som nu ska ersättas med en ny för tolv miljoner kronor. Den nya datoriserade anläggningen som torkar, ytbehandlar, sorterar, viker och paketerar kläder kommer att öka tvätteriets kapacitet och produktivitet. De nuvarande tre hetluftsrören kommer att ersättas med två och om fem år ska den nya anläggningen hantera 47 000 plagg per dygn, det är en ökning med 8 000 jämfört med dagens 39 000 plagg per dygn.

För personalen innebär den nya anläggningen att dagens tre skift ersätts med två vilket förbättrar för arbetsmiljön för de anställda. Samtidigt effektiviseras verksamheten som kan minskas med två och en halv tjänst. Ingen personal kommer att sägas upp. Tvätteriet räknar med att tjänsterna kommer att behövas för andra uppgifter inom tvätteriet eller när produktionen ökar de kommande åren.

Investeringen kommer att betala sig själv. Kalkylen visar att den nya hetluftsanläggningen, under de kommande fem åren, kommer att ge ett överskott på cirka 6 miljoner kronor.

 

Om ekonomiutskottet:

Ekonomiutskottet är ett utskott till regionstyrelsen. Utskottets uppgift är bevaka, bereda, utreda och lämna förslag kring frågor som på olika sätt berör det ekonomiska området. Utskottets ledamöter har även en ordinarie plats som ledamöter i regionstyrelsen.



Kontaktperson: Johnny Nilsson, ekonomiutskottets ordförande, 0708-28 17 25.
Mats Friberg, ekonomidirektör, 0709-50 41 31 Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF