Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-12-03 11:30


Hygienarbete lönar sig – Hyfs i förskolan har effekt


Hur många VAB-dagar en förälder måste ta ut och hur mycket antibiotika ett barn behöver kan bero på vilken förskola barnet går på. Hyfs (Hygiensjuksköterska i förskolan) arbete visar att förskolor med goda hygienrutiner integrerat i det pedagogiska arbetet ger friskare barn. Barnens sjukfrånvaro är upp till 7 % lägre på de förskolor som samarbetat med Hyfs – det visar en färsk rapport som publiceras i dag.

I rapporten går att läsa mer om Hyfs erfarenheter och slutsatser från det sex år långa projektet. Hyfs publicerar även en stor studie i Göteborg som visar att barnens sjukfrånvaro var signifikant lägre på förskolor som tagit del av Hyfs (9,13 %) jämfört med förskolor som inte ingått i Hyfs-programmet (9,83 %), en minskning med 7 %.
Projektet hade vid sitt slut besökt och utbildat 97 % av alla kommunala förskolor i Västra Götaland.

Förutom att barnen mår bättre så finns det även mycket pengar att spara på att ha ett aktivt hygienarbete på förskolan, säger Marianne Bengtsson, projektledare för Hyfs.

En minskning av förskolebarnens sjukfrånvaro med 7 % innebär att samhällets produktionsförlust kan minska med 45 miljoner kronor. Det kan också spara 10 000 läkarbesök och 3 000 antibiotikarecept enligt uträkningar från Hyfs rapport.

Hyfs arbete är unikt. Modellen med en hygiensjuksköterska som är knuten till förskolan och som undervisar om hygien och smittspridning finns ingen annanstans i Sverige.
Det är just det personliga besöket på förskolan av hygiensjuksköterskan som är en del av framgångsfaktorn, säger Marianne Bengtsson. Behovet av en sjuksköterska finns eftersom förskolepersonal saknar utbildning om infektionssjukdomar, hygien och smittspridning. Idén är hämtad från den kommunala äldreomsorgen som har hygiensjuksköterskor knutna till sina äldreboenden.

Sjukfrånvaron är en indikator på hur barnen mår och kanske ett mått på hur väl förskolan arbetar med hygienfrågor. Rapporten har gett oss tydliga resultat på att vårt arbete burit frukt och att förskolorna behöver vårt stöd. Hyfs kommer att finnas kvar, så nu fortsätter vårt viktiga arbete med att minska smittspridningen på förskolan, säger Marianne Bengtsson

Frågor om rapporten eller om Hyfs besvaras av Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska, Smittskydd Västra Götaland, 0703-04 60 54, marianne.l.bengtsson@vgregion.se
Rapporten finns att läsa på www.vgregion.se/hyfs

Hyfs är ett samarbete mellan Smittskydd Västra Götaland, barnhälsovården och förskoleverksamheten. Hyfs startade 2006 och syftar till att i samverkan med förskolor i regionen skapa bättre hygienrutiner för att minska infektionsspridning och antibiotikaanvändning.



Kontaktperson: Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska, 0703-04 60 54


Läs meddelandet som PDF