Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2011-10-13 17:00


Inriktning för pris och sortiment inom Västtrafik utreds


Västtrafik har fått kollektivtrafiknämndens uppdrag att utreda en ny pris- och sortimentsstrategi för kollektivtrafiken i Västra Götaland. Arbetet ska vara klart så att regionfullmäktige ska kunna fastställa strategin under våren 2012.

Pris- och sortimentsstrategin kommer att ge underlag för ett nytt prissystem för Västtrafiks resenärer. Ett nytt sortiment ska bli enklare att hantera och förstå. Framtagandet av strategin ska ske i dialog med kommunerna i Västra Götaland.

Den nya strategin ska föreslå ett sortiment anpassat efter målgruppernas behov, där Västtrafiks kundundersökningar ska utgöra ett viktigt underlag.  Det ska finnas färdbevis som passar kunder som reser varje dag, några dagar i veckan eller väldigt sällan. Vidare ska strategin ta fram en prismodell som gör det lätt att jämföra priser, och därmed lätt att välja färdbevis. Kunderna ska lätt kunna öka eller minska sitt resande utan att behöva lära om.

Alternativa modeller studeras

Direktivet från kollektivtrafiknämnden säger också att alternativa modeller ska utredas. En modell ska bygga på fasta geografiska zoner och en annan ska bygga på flexibla personliga zoner. Man ska dessutom djupare analysera Sveriges två andra storstadsregioners prissystem, samt ge en internationell utblick. Ren kilometertaxa, som med tillgänglig teknik kräver check-in och check-ut, kan i dagsläget uteslutas.

Västtrafik får också i uppdrag att redan nu förbereda de tekniska förutsättningar som krävs för att stegvis kunna införa förenklingar i prissystemet. Hur snart en ny pris- och sortimentsmodell kan införas beror på vilken modell som kollektivtrafiknämnden väljer av dem som utreds.

Detta är Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden är en nyinrättad nämnd inom Västra Götalandsregionen. Första sammanträdet hölls den 22 augusti i år. Nämnden bildades med anledning av den nya kollektivtrafiklag som träder i kraft vid årsskiftet, samtidigt som Västtrafik blir ett helägt bolag i Västra Götalandsregionen. Hittills har regionen ägt 50 procent och Västra Götalands kommuner tillsammans 50 procent. Kollektivtrafiknämndens huvudsakliga uppgift är att bedriva övergripande strategiskt arbete för kollektivtrafikens utveckling i länet. Det är ett arbete som ska ske i samverkan med kommunerna i Västra Götaland. Nämnden ska också verka för forskning och utveckling inom kollektivtrafikområdet.

Frågor besvaras av:
kollektivtrafiknämndens ordförande Ulrika Frick, tel. 0702-704093
vice ordförande Alex Bergström, tel. 0706-932444
2a vice ordförande Birgitta Adolfsson, tel. 0702-333511
tf kollektivtrafikdirektör Ulrika Bokeberg, tel. 0702-630995



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF