Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-06-18 13:40


Från Södra hälso- och sjukvårdsnämnden 18 juni


Ja till Barnahus Älvsborg


Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har ställt sig bakom ett förslag om Barnahus Älvsborg. Barnahus ska vara en plats där polis, socialtjänst, barn- och ungdomsmedicin samt barn- och ungdomspsykiatrin arbetar tillsammans med barn som blivit utsatta för brott, våld eller övergrepp. Specialistkunskaper ska samlas under ett tak, lokalerna ska vara barnanpassade och alla som träffar barnen ska vara speciellt utbildade för det.
Syftet med Barnahus är att myndigheterna ska samverka när det finns misstankar om att barn och ungdomar mellan 0 och 18 år är utsatta för brott. Miljön ska vara trygg och barnvänlig och barnet ska slippa slussas runt mellan olika myndigheter och personer. Målet är också att förkorta handläggningstiderna och öka kvaliteten i utredningarna.
Barnahuset ska placeras i Borås Stad där det även finns åklagare, polis och specialistsjukvård. Upptagningsområdet omfattar Alingsås, Bollebygd, Borås, Herrljunga, Lerum, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda kommuner. Barnahus finns därmed i hela Västra Götaland.

 

Vårdcentralsfilial öppnar i Dalum

 
Södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkände idag Närhälsans ansökan om att få öppna en vårdcentralsfilial i Dalum. Filialen kommer att innehålla läkarmottagning, distriktssköterskemottagning, laboratorium och undersköterskemottagning.
Västra Götalandsregionens primärvårdsstyrelse har tidigare beslutat att avveckla verksamheten vid vårdcentralen i Dalum. Anledningen är att vårdcentralen inte uppfyller Västra Götalandsregionens krav på läkarbemanning under hela öppethållandet.
Enligt Västra Götalandsregionens Krav- och kvalitetsbok kan VGR tillfälligt bevilja en vårdcentral att ha filial inom den kommun/stadsdel som vårdcentralen finns. En filial betraktas då som en utlokaliserad mindre del av verksamheten. Det gäller framför allt i områden med långa reseavstånd och glesa kommunikationer.
Södra hälso- och sjukvårdsnämnden finner att såväl avstånd som kommunikationer till närmaste vårdcentral i centralorten Ulricehamn utgör grund för att bifalla Närhälsans ansökan.
Filialen i Dalum kommer att tillhöra Närhälsans vårdcentral i Ulricehamn. Invånare som idag är listade på Närhälsans vårdcentral i Dalum kommer att få information om förändringen.

 

Fortsatt uppdrag till RFSL om hälsofrämjande arbete inom HBTQ

 
Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har godkänt ett fortsatt avtal med RFSL om hälsofrämjande arbete inom HBTQ-området. RFSL ska arbeta för att främja HBTQ-gruppens hälsa samt att förebygga och belysa våld i nära relationer. Uppdraget innebär också att minska fördomar och förtryck genom att påverka attityder till HBTQ-personer.
Avtalet innebär att RFSL ska erbjuda saklig och korrekt information till högstadie- och gymnasieelever i Borås, Bollebygd, Mark, Ulricehamn, Svenljunga, Tranemo, Herrljunga och Vårgårda kommuner. RFSL ska också samarbeta med Utväg Södra Älvsborg i frågor kring våld i nära relationer och vara en aktiv och stödjande mötesplats för HBTQ-personer. Vidare ska RFSL verka för att verksamheten är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.
Målet är att under 2016 nå minst 110 högstadie- och gymnasieklasser och att minst 90 procent av eleverna är nöjda eller mycket nöjda med den information de fått.
Samarbetet med RFSL har pågått i flera år och nämnden bedömer att arbetet når de mål som har satts upp och att kvaliteten på undervisningen är god.



Kontaktperson: Christina Brandt (M), ordförande, tel 0706 - 59 23 05,
Cecilia Andersson (C), 1:e vice ordförande, tel 0708-62 11 46, Hanne Jensen (S), 2:e vice ordförande, tel 0704-49 81 07, Jan Blomqvist, koncernstab hälso- och sjukvård, tel 0708-81 13 30


Läs meddelandet som PDF