Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-12-22 11:30


Johan Assarsson slutar som regiondirektör


I september 2011 lämnar regiondirektör Johan Assarsson sin tjänst.

Johan Assarsson (Högupplöst bild)

Fler pressbilder

– Det är med blandade känslor jag tagit det här beslutet, men det känns som rätt tidpunkt. Västra Götalandsregionen står stabil efter tolv år och det är ett bra tillfälle för en ny regiondirektör att gå in i nästa utvecklingsfas, säger Johan Assarsson.

– Johan Assarsson har gjort ett mycket gott jobb under många år. Det är tråkigt att han bestämt sig för att lämna sin tjänst, men det är ett val han har gjort och jag respekterar hans beslut, säger Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande.

Johan Assarsson, 48, tillträdde tjänsten som regiondirektör den 15 november 2004. Han kom då närmast från posten som landstingsdirektör i Kalmar län och hade dessutom bland annat jobbat i flera år inom hälso- och sjukvården i Skåne.

– Hälso- och sjukvårdsfrågorna har alltid varit angelägna för mig och ett av mina mål när jag tillträde som regiondirektör var att arbeta med utvecklingsfrågorna inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Att alltmer se hälso- och sjukvården som en del av den regionala utvecklingen, och att därmed knyta ihop Västra Götalandsregionens båda huvuduppdrag. Här tycker jag att vi har kommit en bra bit på väg, säger Johan Assarsson.

Under åren i Västra Götalandsregionen har även ledarskapsfrågorna stått högt på dagordningen för Johan Assarsson.

– Jag har fokuserat på utveckling och rekrytering. En målsättning för mig har varit att lyfta fram kvinnor och yngre ledare till högre positioner, och där tycker jag att jag har lyckats.

Positiv utveckling

För att kunna bibehålla en hög nivå på regionens verksamhet, krävs en god ekonomi. Här kan Johan Assarsson se tillbaka på en flera år med positivt resultat i bokslutet.

– Bakom resultaten ligger många gånger ett tufft arbete. Det är hela tiden en balansgång mellan politiska krav och verksamheternas bedömningar utifrån patienternas och kundernas behov. Att vi är en stor organisation ställer också höga krav på cheferna, och jag tycker att Västra Götalandsregionen har chefer som klarar detta mycket bra.

– Mest nöjd med vad som hänt de här åren är jag med att vi uppnått en betydligt högre tillgänglighet till hälso- och sjukvården, inte minst genom vårdvalsystemet VG Primärvård och jag ser också allt mer av samarbete mellan sjukhusen för att klara tillgängligheten. Och gemensamma lösningar på servicesidan gör att vi kan bli mer effektiva även när det gäller olika stöd- och serviceprocesser.

En region som tar plats

Johan Assarsson har – när han slutar i september nästa år – varit nästan sju år på posten som regiondirektör.

– Om jag ser till mina kollegor runtom i landet, är det en förhållandevis lång tid. Det är ett oerhört stimulerande och intressant men också krävande jobb.

Under åren har Västra Götalandsregionen utvecklats till en region som självklart tar plats i Sverige och visar vägen.

– Från att det regionala utvecklingsuppdraget varit en försöksverksamhet har vi från den 1 januari 2011 ett permanent uppdrag. En utveckling mot fler regioner i Sverige är oundviklig, det tycker jag att vi och Region Skåne visat genom vårt sätt att sköta uppdraget. Vi kan ofta visa att regionerna gör skillnad i samhället, säger Johan Assarsson.

Avslutar i september 2011

Beslutet att lämna regiondirektörstjänsten har vuxit fram.

– Jag lämnar inte för att gå till ett annat jobb, utan det kändes helt enkelt som att det var dags att lämna över till nya krafter. Jag har kommit överens med regionstyrelsens ordförande att vara kvar till och med september 2011, säger Johan Assarsson.

– Det är bra att Johan Assarsson är kvar som regiondirektör ännu några månader. Det ger oss tid att rekrytera hans efterträdare, ett arbete som inleds omgående, säger Gert-Inge Andersson.



Kontaktperson: Gert-Inge Andersson, telefon 070-681 79 10, eller Johan Assarsson, telefon 070-249 17 24.


Läs meddelandet som PDF