Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-06-26 07:30


Klamydiatest på nätet fortsätter


Västra Götalandsregionen har slutit ett nytt avtal med internetföretaget som driver sajten Klamydia.se. Detta innebär att det även fortsättningsvis kommer att vara smidigt att beställa klamydiatest på nätet.

Smittspridningen av klamydiainfektion är fortsatt hög bland ungdomar och unga vuxna. Jämfört med år 2000 har den rapporterade klamydiaincidensen fördubblats i Sverige. Efter en liten förbättring under ett par år ökar antalet fall åter i Västra Götaland.

 - En viktig åtgärd mot den ökade rapporteringen av klamydia är att få ungdomar att testa sig, särskilt unga män som i dagsläget inte testar sig i tillräcklig omfattning, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Nytt avtal

För att öka klamydiatestningen har Västra Götalandsregionen slutit ett nytt avtal med Klamydia.se. Där kan man få gratis testning via ett enkelt urinprov. Provet kan enkelt beställa beställas på internet eller från din smartphone, och också via sms.

 - Genom att göra testningen lättare hoppas vi att fler testar sig. Att upptäcka och behandla den som bär på klamydia är ett viktigt sätt att minska smittspridningen och infektionens följdverkningar, säger Peter Nolskog.

Länkar

Du kan beställa klamydiatester på www.klamydia.se. För mer information och statistik om klamydia, gå in på www.vgregion.se/smittskydd

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare, klicka på bilden för fullformat

Foto: Sergio joselovsky



Kontaktperson: Peter Nolskog, överläkare, biträdande smittskyddsläkare Smittskyddsenheten Västra Götaland, 0702- 96 01 16, peter.nolskog@vgregion.se
Jonathan Neselrot, pressekreterare, 0722-02 59 22, jonathan.neselrot@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF