Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2015-10-15 14:55


Klarar flyktingsituationens ökade belastning, än så länge


I nuläget är det ingen nämnvärd ökad belastning på sjukhusen men det är ett ökat tryck på vårdcentraler och akut tandvård. Vissa mödravårdscentraler och ungdomsmottagningar har fått ett kraftigt ökat tryck men detta är mycket ojämnt mellan orter och enheter. 

För vårdcentralerna har det handlat om en stor ökning av hälsoundersökningar och hantering av psykisk ohälsa men nu märks även en ökning inom somatisk vård. Omprioriteringar av resurser görs inom och mellan vårdcentralerna, bland annat med kvällsmottagningar. Ett problem är brist på tolkar. Vissa undanträngningseffekter kan ses på vårdcentralerna bland annat när det gäller årliga hälsokontroller.

– Än så länge måste man säga att vårdcentralerna klarar det ökade trycket men flera uppger att de är på gränsen, säger Staffan Cavefors, avdelningschef på Koncernkontoret.

Även tandvården har en ökad belastning med akut tandvård inom olika områden. Folktandvården uppger att de än så länge klarar den ökade belastningen bland annat genom kliniksamverkan och mobil tandvårdsenhet.

1177 Vårdguiden förväntar sig ett ökat antal telefonsamtal och kommer kanske att öppna en speciell tolklinje.

Staffan Cavefors ser att insatser bör göras för att klara situationen framöver.

– Både privat och offentlig sjukvård och även tandvården måste hjälpas åt samtidigt som jag ser ett behov av att rekrytera vårdpersonal.

Åtgärder måste även vidtas för att klara den ökade tillströmningen av patienter på längre sikt då vi också förväntas få en större påverkan även på övrig sjukvård.

– Det handlar exempelvis om utbildningar, utveckling av mobila team och att säkra tillgången på tolkar, förklarar Staffan Cavefors.



Kontaktperson: Staffan Cavefors, avdelningschef Vårdbehov och patientsäkerhet på Västra Götalandsregionens Koncernkontor, 0703-55 51 13.


Läs meddelandet som PDF