Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-05-07 10:00


Klarspråkskristallen till Västra Götalandsregionen


Västra Götalandsregionen har vunnit klarspråkskristallen, Språkrådets årliga pris för ett klart och begripligt myndighetsspråk. Priset delades ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunkhe på Språkrådsdagen den 6 maj.

- Jag känner mig glad och stolt. Det här är ett mycket viktigt arbete, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin, projektägare och engagerad ambassadör för arbetet.

 

- Att skriva klarspråk handlar både om demokrati, tillgänglighet och effektivitet. Den som läser ska kunna förstå utan att ha specialkunskaper i ett ämne, vare sig det är en politiker som ska sätta sig in i ett ärende eller en invånare som vill veta vad ett beslut handlar om, säger Ann-Sofi Lodin.

Det var grundtanken bakom projektet Lättlästa handlingar som genomfördes på de centrala kanslierna i Västra Götalandsregionen under 2013 och första halvan av 2014. Projektets mål var bland annat att det skulle bli lättare att läsa och hitta i handlingarna, språket skulle blir mer begripligt, de som skrev skulle använda gemensamma mallar och mängden handlingar skulle minska.

- Våra uppföljningar visade att vi också lyckades med en hel del av detta, säger Regina Andersson, projektledare. Nu är utmaningen att hålla liv i det arbete vi startade och jag tror att kristallen kan vara en bra sporre för alla handläggare som kämpar med att skriva begripligt. 

 

Flera av de som satt med i projektets arbetsgrupp var på plats i Stockholm för att ta emot klarspråkskristallen och lyssna på Språkrådets motivering:

”Klarspråkskristallen 2015 tilldelas Västra Götalandsregionen för ett förtjänstfullt och föredömligt klarspråksarbete som kan inspirera andra.

Omfattande och krångliga handlingar försvårar det demokratiska arbetet. Som en del av det kontinuerliga klarspråksarbetet har Västra Götalandsregionen därför satsat särskilt på att göra underlagen för politiska beslut kortare och begripligare. Arbetet har förankrats hos de olika inblandade parterna, problemet är väl avgränsat och fem tydliga och mätbara mål har satts upp. Chefernas ansvar för det fortsatta arbetet preciseras och konkretiseras i en långsiktig handlingsplan.

Västra Götalandsregionen visar hur den demokratiska processen och rättssäkerheten kan stärkas med hjälp av klarspråksarbete.”

 

- Det här är ett kvitto på att vi tänkte och gjorde åtminstone några saker helt rätt. För det är svårare än man tror att skriva på ett enkelt sätt om ämnen som man själv kan utan och innan, säger Regina Andersson.

Vad var det som gjorde att ni lyckades?

- Flera saker bidrog. Det allra viktigaste var kanske att vi hade så stort stöd ifrån ledningen. Ann-Sofi Lodin var hela tiden en engagerad ambassadör för arbetet och hon pratar gärna om hur viktigt det är att skriva begripligt, att det ska vara enkelt att hitta i våra handlingar och att rätt saker ska vara med så att de inte blir för omfattande i onödan.

- Jag tror också att arbetsgruppens sammansättning har haft betydelse. Att vi kommit från olika avdelningar och haft olika kompetenser har gjort att vi kompletterat varandra kunskapsmässigt. Det var också bra att vi hade med en språkkonsult under hela projekttiden, både när vi arbetade med mallar och riktlinjer och när det blev dags att genomföra klarspråksutbildningar.

- Sist men inte minst vill jag ge en eloge till alla handläggare och chefer. Utan deras engagemang är det omöjligt att arbeta med begripliga handlingar.  Jag hoppas verkligen att de tar åt sig av det här fina priset.

 



Kontaktperson: Regina Andersson, projektledare för projektet Lättlästa handlingar, 0709-52 61 21


Läs meddelandet som PDF