Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-22 14:30


Beslut i regionstyrelsen 22 juni


Vid regionstyrelsens sista möte före sommaruppehållet fattade styrelsen beslut i 23 ärenden. Man behandlade bland annat frågor om att undvika ohälsosamma transfetter, särskilda canceravdelningar för ungdomar och vuxna samt förslag om partistöd för kommande mandatperiod. Styrelsen fattade även beslut om att Botaniska trädgårdens spegeldamm ska rustas för en miljon kronor, att inleda en dialog med Göteborgs kommun om sprututbytesprogram för narkomaner och om en översyn av användningen av personbilar.

 

Fullmäktigeärenden

Fullmäktigeärendena är regionstyrelsens förslag till beslut i regionfullmäktige.

Fastställande av styrdokument, visioner och policyer för regionens verksamheter

Regionfullmäktige bekräftar varje år vilka styrdokument, visioner och policyer som är aktuella och gällande inom Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen har sammanställt aktuella och gällande styrdokument för 2010 – 2011 och beslutade föreslå regionfullmäktige fastställa sammanställningen.

Partistöd 2011-2014

Grunderna för partistöd regleras i kommunallagen. Omfattningen och formerna för stödet beslutas av regionfullmäktige. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige fastställa reglerna för partistödet för 2011 – 2014 till ett fast belopp på 27,79 kronor per invånare samt att detta belopp räknas upp med 3 procent årligen. För 2011 motsvarar det ett totalt anslag på drygt 43,6 miljoner kronor, som fördelas dels som fast belopp, dels per mandat.

Motion om sprututbytesprogram för narkomaner i Västra Götaland

Göran Larsson (MP) föreslår i en motion till regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen utformar och inför ett sprutbytesprogram för narkomaner i Västra Götaland. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen ska vara besvarad och hänvisade till att Västra Götalandsregionen inte på egen hand kan besluta om ett sprutbytesprogram utan att det måste ske i samverkan med berörda kommuner. Hälso- och sjukvårdsutskottet har gett hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att inleda en dialog med Göteborgs stad om samverkan kring ett regionalt sprutbytesprogram.

Motion om inrättande av en särskild canceravdelning för ungdomar och vuxna

Johnny Magnusson med flera (M) föreslår i en motion till regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen ska utreda möjligheterna att inrätta en särskild canceravdelning för ungdomar och yngre vuxna. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen ska bifallas. Regionstyrelsen föreslår fortsatt utredning inom ramen för den regionala cancerstrategin för att förbättra cancervården för ungdomar, yngre vuxna och deras anhöriga. Utredningen ska ske tillsammans med de verksamheter som idag vårdar de aktuella patienterna.

Motion om att undvika ohälsosamma transfetter

Göran Larsson (MP) och Birgitta Losman (MP) föreslår i en motion till regionfullmäktige att maten som serveras i Västra Götalandsregionens verksamheter ska vara fri från skadliga transfetter. Regionkansliet bedömer att arbete i motionens riktning pågår genom projektet Skolmatsakademin och att skadliga transfetter ska undvikas vid framtida upphandlingar av livsmedel. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen är besvarad.

Motion om Karlsborgsbanan avslogs

I en motion till regionfullmäktige vill Birgitta Losman med flera (MP) att fullmäktige ska besluta att i den regionala infrastrukturplanen lämna ett uppdrag åt regionutvecklingsnämnden att påbörja arbetet med att återuppta tågtrafiken på Karlsborgsbanan.

Regionstyrelsen beslutade i en rekommendation till regionfullmäktige att motionen avslås. Styrelsen hänvisar till Beredningsgruppen för regionutveckling som menar att Karlsborgsbanans framtid redan tidigare utretts och diskuterats och att man fattat beslut om nedläggning. Berörda kommuner och kommunalförbundet Skaraborg har tydligt deklarerat att man inte haft något emot detta beslut.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag.

 

Styrelseärenden

Styrelseärenden är de ärenden som avgörs i regionstyrelsen.

Inriktning för regionkansliets detaljbudgetarbete

Regionstyrelsen beslutade enligt majoritetens förslag till inrikting av regionkansliets detaljbudgetarbete. Budgeten är Västra Götalandsregionens främsta styrdokument och ligger till grund för kansliets arbete.

Moderaterna deltog inte i beslutet. 

Planeringsdirektiv för 2011

Syftet med planeringsdirektivet för 2011 är att med Västra Götalandsregionens nyligen beslutade budget 2011 som utgångspunkt ange förtydligande förutsättningar och villkor för nämndernas och styrelsernas gemensamma arbete med överenskommelser/uppdrag. Planeringsdirektivet gäller även för nämndernas och styrelsernas interna planerings- och budgetarbete. Regionstyrelsen beslutade godkänna planeringsdirektiven för 2011.

Moderaterna deltog inte i beslutet.

Botaniska trädgårdens spegeldamm rustas

På grund av omfattande skador och läckage behöver spegeldammen vid entrén till Göteborgs botaniska trädgård totalrenoveras. Botaniska trädgården har nu vänt sig till ägaren Västra Götalandsregionen för att få hjälp med kostnaderna. I samband med renoveringen av spegeldammen som beräknas kosta en miljon kronor kommer dammen även att kretsloppsanpassas. Spegeldammen uppfördes i anslutning till trädgårdens grundande 1923.

Regionstyrelsen beslutade att tillstyrka en renovering och ombyggnad av spegeldammen samt att bevilja en låneram för projektet på en miljon kronor.

Agnesberg får 193 000 till ombyggnad och inventarier

Agnesbergs Folkhögskola blev en egen förvaltning den 1 mars i 2010 och finns därför inte med i Västra Götalandsregionens investeringsramar för 2010. Skolan nu begärt pengar för investeringar under 2010. Regionstyrelsen beslutade att skolan ska beviljas 193 000 kronor ur regionstyrelsens utrymme för oförutsedda investeringar för 2010.

Försäkringslösning som garanti vid kommersiella entreprenader

För att minska kostnaderna, öka den ekonomiska säkerheten och minska administrationen kommer Västra Götalandsregionen framöver att i första hand välja en försäkringslösning som säkerhet vid kommersiella entreprenader, till exempel nybyggantioner och underhåll av regionens fastigheter. Det beslutade regionstyrelsen vid tisdagens sammanträde. Villkoren med en sådan lösning bedöms ge Västra Götalandsregionen större kontroll över processen med en försäkringslösning och dessutom är villkoren mer likvärdiga för stora och små entreprenörer.
I samband med upphandlingen av försäkringen kommer Västra Götalandsregionen att eftersträva samverkan med Stockholms läns landsting och Region Skåne.

Översyn av Västra Götalandsregionens användning av personbilar

Senast den 31 mars 2011 ska servicenämnden ha tagit fram en bilpoolsstrategi för Västra Götalandsregionens användning av personbilar. Det beslutade regionstyrelsen vid dagens sammanträde. Syftet med strategin är att effektivisera användningen och minska kostnaderna. I arbetet med strategin ska man bland annat ta hänsyn till geografi, säkerhet och praktisk hantering av bilarna.

Regionstyrelsen beslutade också att servicenämnden ska ge förslag till driftsformer, interna och externa, för Västra Götalandsregionens samtliga tjänstebilar.

Förmånsbilar omfattas inte av bilpoolsstrategin.

Gunnared i Göteborg får ny vårdgivare inom VG Primärvård

På förslag från hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade regionstyrelsen att godkänna GR Medical AB som vårdgivare inom VG Primärvård. GR Medical AB kommer att bedriva vårdverksamhet i stadsdelen Gunnared i Göteborg.

1,5 miljoner till utveckling av hantering av föreningsbidrag

Västra Götalandsregionen betalar varje år ut närmare 100 miljoner kronor i bidrag till föreningslivet i Västra Götaland. Regionfullmäktige har tidigare beslutat om policy och riktlinjer för föreningsbidrag.

Regionstyrelsen beslutade nu att anslå 1,5 miljoner kronor till arbetet med att ytterligare samordna ansökningsförfarandet, skapa enhetliga och rationella rutiner samt ett IT-stöd för hanteringen av regionens bidrag till de ideella organisationerna.

Satsning på arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning förlängs 

Västra Götalandsregionen satsar totalt drygt 30 miljoner kronor i ett projekt för att på tre år skapa 100 arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning. Projektet som startade förra året har hittills lyckats ge 45 personer med funktionsnedsättning en praktikplats i Västra Götalandsregionen och ytterligare 20 en lönebidragsanställning.

Regionstyrelsen beslutade att förlänga projektet ytterligare ett år till att omfatta även 2012.

Läs mer i pressmeddelandet från personalutskottet

Länk till mer information om arbetsmarknadsnoderna och arbetet med att erbjuda sysselsättning till personer med funktionsnedsättning.

Frågan om fortsatt utredning Värmland – Västra Götaland överlämnas till partierna

Regionstyrelsen beslutade att överlämna utredningsmaterial och slutrapport från utredningen om en eventuell regionbildning Värmland – Västra Götaland till partierna i Västra Götaland.

Den politiska styrgruppen för utredningen bedömde vid sitt sammanträde den 11 juni att det utredningsmaterial som finns ger grund för fortsatt dialog och att denna bör föras i partierna i de båda länen. Ett beslut om att bilda en ny region behöver fattas senast i juni 2011, och regionstyrelsen vill ha en redovisning av partiernas ställningstaganden i principfrågan om att ytterligare fortsätta processen senast den 30 april nästa år.

Se tidigare pressmeddelande

Utredningsmaterial m.m. finns på www.varmlandvastragotaland.se

Översyn av IT-verksamheten

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionens IT-verksamhet ska ses över. Regiondirektören fick uppdrag att utvärdera dagens arbetssätt och återkomma med förslag till eventuella förbättringar för en effektivare IT-organisation. Regionstyrelsen beslutade även att tillsätta en politisk styrgrupp med en representant från varje parti i regionstyrelsen för att följa arbetet.

Central finansiering av regiongemensamma IT-lösningar

Vid regionstyrelsemötet 16 februari i år fick regiondirektören i uppdrag att redovisa alternativa sätt att finansiera regiongemensamma IT-lösningar som underlag inför partierna beredning av budget 2011. Vid mötet 11 maj förklarade regionstyrelsen uppdraget för fullgjort. Efter politisk beredning i sakfrågan beslutade regionstyrelsen vid dagens möte att regionalt beslutade IT-tjänster finansieras regiongemensamt med centrala medel hos regionstyrelsen. Ett sådant anslag bör administreras inom regionstyrelsens budget på samma sätt som det regiongemensamma anslaget för verksamhetsutveckling med stöd av IT.

Västra Götalandsregionen svarar på EU:s grönbok om kulturella och kreativa sektorn.

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen ska lämna ett remissvar på Europa kommissionens nya grönbok för kulturella och kreativa sektorn. Frågan är mycket aktuell i Västra Götaland. Sedan 2008 finns ett regionalt handlingsprogram för att näringsutveckla kultursektorn och vid den kommande politikerveckan i Almedalen är detta ett av flera teman på regionens seminarier.

Västra Götalandsregionens synpunkter om grönboken i korthet:

  • Det är anmärkningsvärt att den regionala och kommunala nivån har saknats i processen med att ta fram grönboken trots att den har lyfts fram som central i både grönbokens text och i EU:s kulturagenda.
  • De tvärsektoriella tankarna om öppna samarbeten mellan kreatörer, offentliga myndigheter, näringsliv och akademi är bra och det är den regionala och kommunala nivån som är bäst lämpad att initiera denna typ av samverkansgrupper.
  • Turismen bör ingå i definitionen av den kulturella och kreativa sektorn. 
  • Västra Götalandsregionen stöder förslaget att stärka de kreativa och kulturella näringarna i strukturfonderna. Arbetet bör ske i nära samarbete med regionerna.
  • Synsättet att de kulturella och kreativa näringarna inte bara har en näringspolitisk aspekt utan även är viktig för mångfald och sociala hållbarhet stöds och uppmuntras av Västra Götalandsregionen.
  • Det offentliga stödsystemet behöver förtydligas och nya strukturer behöver utvecklas när näringspolitiken och kulturpolitiken börjar närma sig varandra.  

Läs utredningen.

Per Follin utsedd till ställföreträdande smittskyddsläkare

Regionstyrelsen beslutade att utse Per Follin till permanent ställföreträdande smittskyddsläkare för Västra Götalandsregionen. Enligt hälso- och sjukvårdslagen måste varje landsting utse en smittskyddsläkare som kan fatta beslut om myndighetsutövning. Med beslutet vill regionstyrelsen garantera att myndighetsbeslut även ska kunna ske i smittskyddsläkarens, Ann Söderströms, frånvaro. Per Follin arbetar redan idag som en av fem biträdande smittskyddsläkare inom Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.

Västra Götalandsregionen för stöd till EU:s mål 2-program

På initiativ från Österrike cirkulerar ett upprop till stöd för Mål 2-programmen i EU:s sammanhållningspolitik. Mål 2 som ska stärka regioners konkurrenskraft och öka sysselsättningen ifrågasätts av flera medlemsländer. Anledningen är att man nu påbörjat diskussionerna om sammanhållningspolitiken för åren 2014-2020. Sverige som nation har ännu inte bestämt sig för någon formell hållning men räknas ändå till de negativa.

Regionstyrelsen beslutade på förslag från regionutvecklingssekretariatet att Västra Götalandsregionen ska skriva under deklarationen. Enligt sekretariatets föreslag både kan och bör Västra Götalandsregionen skriva på deklarationen eftersom texten inte skiljer sig från de ståndpunkter som Västra Götalandsregionen tidigare fört fram i olika sammanhang.

Bakgrund

Mål 2 "Regional konkurrenskraft och sysselsättning" riktar sig till de regioner som inte faller inom målet "Konvergens", det vill säga till de regioner som inte hör till de minst utvecklade. De övergripande prioriteringarna med målet är att stärka regioners konkurrens- och attraktionskraft och sysselsättning. Detta ska göras genom:

  • att föregripa ekonomiska och sociala förändringar, till exempel förändringar i samband med liberalisering av handeln
  • ökade och bättre investeringar i humankapital och innovation
  • främjande av kunskapssamhället och företagande
  • miljöskydd och bättre miljö
  • ökad tillgänglighet
  • ökad anpassningsförmåga hos arbetstagare och företag
  • att utveckla en arbetsmarknad för alla.

Strukna och återremitterade ärenden

Ärende 17 om Uppdrag från internrevisionen med anledning av översyn av regionkansliets ledningsorganisation, ströks från dagordningen. Ärende 3 om kontantlös vård inom hälso- och sjukvården återremitterades.

 

Länk till bilder på politikerna i regionstyrelsen 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 070-249 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF