Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-02-28 14:30


Regionstyrelsen den 28 februari

Läkarutbildningen får bredare regional bas


Läkarutbildningen i Västra Götaland  kan få fler platser. Det innebär att fler sjukhus än Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) får ta emot läkarstudenter. En sådan utveckling är positiv, anser Västra Götalandsregionen.

I dag sker den absolut största delen av den kliniska läkarutbildningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Göterborgs universitet (GU) planerar att ansöka om att utöka läkarutbildningen med 40 platser per termin. För att utbildningsdepartementet ska godkänna ansökan krävs att Göteborgs universitet säkerställer kvaliteten på utbildningen. Idag tar GU in 122 läkarstudenter per termin.

Större sjukhus involveras

För att utbildningen ska hålla fortsatt hög kvalitet trots att antalet läkarstudenter blir fler, krävs en regionalisering av läkarutbildningen. Diskussioner om att förlägga delar av kurser under senare delen av utbildningen till Skaraborgs Sjukhus pågår redan. Om utökningen av 40 platser per termin blir verklighet kommer alla större sjukhus i Västra Götalandsregionen att utnyttjas.
– Samarbetet mellan sjukhusen inom Västra Götalandsregionen utvecklas alltmer, och det är bra om fler involveras i läkarutbildningen. Inte minst kan det innebära att fler läkarstudenter kommer i kontakt med sjukhusen utanför Göteborg, vilket är bra ur rekryteringssynpunkt, säger personaldirektör Karin Odhnoff.

Enligt beslutet i regionstyrelsen på tisdagen, är Västra Götalandsregionen positiv till en regionalisering av läkarprogrammet vid Göteborgs universitet. Vidare anses att studenter och kurser i ett första skede bör förläggas till Skaraborgs Sjukhus men på sikt behöver samtliga större sjukhus involveras.

 


Information om regionstyrelsens övriga beslut finns att läsa på Västra Götalandsregionens hemsida.



Kontaktperson: Personaldirektör Karin Odhnoff 0702-81 50 25.
Pressekreterare Jonathan Neselroth 0722-025922 och Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF