Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-02-02 12:40


Många fall av luftvägsinfektioner bröt positiv trend i minskad antibiotikaförbrukning – Västra Götalandsregionen satsar med ny Stramagrupp


Förskrivningen av antibiotika i Sverige minskade totalt under 2011 men det skedde en ökning sista kvartalet i alla åldersgrupper. Framför allt ökade användningen av de antibiotika som används vid luftvägsinfektioner orsakade av mykoplasma. Största ökningen sågs i åldersgrupperna 7-19 år. Jämfört med motsvarade period 2010 ökade förskrivningen av dessa preparat med 52,3 procent sista kvartalet 2011. Det visar statistik från Smittskyddsinstitutet (SMI).

– Vi har haft en ökad förekomst av mykoplasma den senaste tiden. Det kan förklara en del av den ökade antibiotikaförbrukningen sista kvartalet. Samtidigt ska man komma ihåg att de flesta mykoplasmainfektioner ger lindriga luftvägsinfektioner och då behövs inte antibiotika, säger Christer Norman, allmänläkare vid SMI.

Denna vintersäsong, liksom föregående, rapporteras ökad förekomst av mykoplasmainfektioner. Epidemier med mykoplasma brukar inträffa med några års mellanrum. Mykoplasmainfektionerna ger vanligen enbart långdragen hosta, det vill säga lindriga luftvägsinfektioner. Vid svårare infektioner av mykoplasma som lunginflammation behövs andra antibiotika än det vanliga penicillinet.  

Nystartad Regional Stramagrupp

Den totala förskrivningen av antibiotikarecept inom öppenvården i fjol var i stort sett oförändrad jämfört med år 2010. Var femte svensk fick antibiotika någon gång förra året.

I hopp om att kunna minska antibiotikaförbrukningen, genom att använda antibiotika på rätt sätt, har Västra Götalandsregionen tillsatt en ny expertgrupp på antibiotikafrågor. Gruppen har fått namnet ”Regionala Strama”. Strama, som står för samverkan mot antibiotikaresistens, finns i hela landet.

– Västra Götalandsregionen är tillsammans med övriga storstadsregioner sämst i landet. Vi skriver ut flest antibiotikarecept per invånare säger Christina Åhren, nytillträdd ordförande för Regionala Strama. Vi har en stor utmaning framför oss när vi tillsammans med de lokala Stramagrupperna, och inte minst förskrivarna, ska få bort onödig antibiotikaanvändning. Det är mycket tillfredställande att Västra Götalandsregionen nu storsatsar på denna viktiga fråga genom att tillsätta en regional Stramagrupp.

Kraftig minskning av antibiotika till barn 2011

Landstingen arbetar aktivt med att försöka minska onödig antibiotikaförskrivning, bland annat vid självläkande luftvägsinfektioner. Insatserna börjar ge resultat. Bland barn sågs en stor minskning av antibiotika som används mot luftvägsinfektioner. I åldersgruppen 0-6 år sjönk den totala förskrivningen med 9,2 procent. Fortfarande får dock barn och äldre mest antibiotika.

Kontakt

För mer information kontakta Christina Åhren, ordförande Regionala Strama, 0702-182814, christina.ahren@vgregion.se

 

Övriga ansvariga för Regionala Strama:

  • Peter Nolskog, lokala Strama, Skaraborg
  • Leif Dotevall, lokala Strama, Göteborg och  Södra Bohuslän
  • Peter Ulleryd, lokala Strama, Södra Älvsborg
  • Sven Öberg, lokala Strama, Norra Älvsborg
  • Torsten Sandberg, ordförande terapigrupp Infektion, Läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen.


Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF