Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-05-12 12:00


Med anledning av Naturbruksstyrelsens beslut om att stänga intag i årskurs 1 vid två skolor: Dingle och Strömma.


-Naturbruksstyrelsen har regionledningens stöd för att där så få sökande finns att inte klasser kan bildas, låta bli att starta årskurs 1 vid berörda skolor. Den stora utmaningen sedan fler år är att få fler unga att se möjligheterna inom de gröna näringarna. Därtill måste vi få ordning på det avtal mellan regionen och de 49 kommunerna som reglerar regionens möjligheter att erbjuda kommunernas ungdomar undervisning, liksom komvuxutbildning, kommenterar Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande

-Vid regionutvecklingsnämndens möte 20/5 presenteras ett förslag till utredningsuppdrag inklusive tidplan för regionens satsningar på naturbruk och de gröna näringarna. Tidplanen innehåller dialog med kommunföreträdare och med regionens samarbetsparter inom de gröna näringarna. Detta för att ta fram ett beslutsunderlag avseende inriktning av arbetet med naturbruksskolor och dess uppdrag inom gröna näringar för den här mandatperioden. Utredningen beräknas vara klar i augusti och beslut tas enligt förslaget i september, säger Birgitta Losman, regionutvecklingsnämndens ordförande.

Regionledningen betonar att samspelet stad/land och landsbygdsutveckling är särskilt viktiga frågor i den budget majoriteten lägger fram i juni. Regionen avser att stärka satsningarna framåt då livsmedelsförsörjning, hållbar energi och samspelet stad/land är strategiskt viktiga frågor för Västra Götaland.



Kontaktperson: Johnny Magnusson, regionråd 0730-98 48 00
Birgitta Losman, regionråd 0703-67 95 80 Ulrika Jisland, pressansvarig 0700-82 47 33


Läs meddelandet som PDF