Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-10-17 12:30


Från Ägarutskottets sammanträde 2012-10-17

NU-sjukvårdens styr- och ledningsmiljö analyseras


Vid sitt sammanträde på onsdagen beslutade Västra Götalandsregionens ägarutskott att göra en beskrivning och analys av styr- och ledningsmiljö i och kring NU-sjukvården. Syftet är att se vilka åtgärder som kan underlätta för sjukhuset att komma i ekonomisk balans.
– Från ägarens sida har vi naturligtvis följt utvecklingen inom NU-sjukvården och ser att det behövs ytterligare åtgärder. Vi gör den här genomlysningen för att säkra att vi sätter in rätt åtgärder, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

NU-sjukvården är ett av tre sjukhus inom Västra Götalandsregionen som ser ut att även 2013 få svårt att klara sin ekonomi. För 2012 har sjukhuset redan fått regionfullmäktiges tillstånd att överskrida sin budget med 100 miljoner kronor.
– NU-sjukvården behövs. Sjukhuset är en viktig del av vården i Fyrbodalsområdet och i Västra Götalandsregionens sjukhusstruktur. Det finns en historik med förändringar som granskats av medierna och varit föremål för synpunkter från både invånare, patienter, personal och kommunledningar. Nu vill vi närmare undersöka vad som behövs för att sjukhuset ska komma ur sin nuvarande situation, säger Ann-Sofi Lodin.

Genom intervjuer och kartläggningar ska förutsättningarna för styrning och ledning – både politiskt och på tjänstemannasidan – beskrivas och analyseras. Eventuella förslag till åtgärder kan redovisas fortlöpande, och en slutrapport ska vara klar senast i februari 2013.
– Jag tycker ägarutskottets beslut är bra, det arbete som nu startar hoppas vi ska underlätta för oss att få en gemensam bild av NU-sjukvårdens situation och vilka åtgärder som krävs för det fortsatta arbetet med att komma i ekonomisk balans., säger Lars Helldin, sjukhusdirektör i NU-sjukvården.



Kontaktperson: Johnny Magnusson (M), tjänstgörande ordförande i ägarutskottet, telefon 0730-984800,
Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, telefon 0706-321165, Carina Åström, (S) ordförande i NU-sjukvården telefon 0702-906085, Lars Helldin, sjukhusdirektör NU-sjukvården, telefon 0733-767240


Läs meddelandet som PDF