Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-09-02 07:30


Nämnden satsar fem miljoner på vård av krigs- och tortyrskadade


Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd satsar fem miljoner kronor årligen på Svenska Röda Korsets behandlingscentrum för krigs- och tortyrskadade. Svenska Röda Korset satsar nära 2,5 miljon och öppnar centret i Gamlestaden i Göteborg den 4 september.

Media är välkomna till invigningen där bland annat ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, Johan Fält, och ordförande i Svenska Röda Korset, Anna Carlstedt, kommer att invigningstala.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har skrivit ett partnerskap med Svenska Röda Korset gällande driften av behandlingscentret. Samverkansformen kallas IOP, Idéburet offentligt partnerskap. Det är en del av den sociala ekonomin och omfattar verksamheter som har allmännytta eller medlemsnytta som syfte och målsättning. Verksamheter av detta slag har inte vinstintresse som främsta drivkraft.

Avtalet gäller i tre år, till 2018-05-31, med möjlighet till två års förlängning om båda parter är överens om detta. Avtalet innebär en samfinansiering av verksamheten där Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd står för fem miljoner kronor per år och Svenska Röda Korset för 2,46 miljoner kronor.

Behandlingscentrets målgrupp är personer som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom eller annan svår psykisk ohälsa till följd av krig, tortyr eller systematisk förföljelse. Verksamheten ska omfatta cirka 200 patienter i behandling per år.

Tid: Fredag 2015-09-04 13.00 till 15.00
Plats: RKC Göteborg, Rullagergatan 6b – SKF området i Gamlestan

Välkomna!



Kontaktperson: Johan Fält (M), ordförande Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 0709-960 300, eller Karin Tengby, pressekreterare Svenska Röda Korset, 0730-40 48 01.


Läs meddelandet som PDF