Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-02-20 14:45


Gemensamt uttalande av Västra Götalandsregionen och Trollhättans Stad

Nu krävs det samarbete!


Med anledning av den situation som SAAB och den svenska fordonsindustrin befinner sig i anser vi att regeringen måste:

  • Aktivt följa rekonstruktionsarbetet av SAAB
  • Skapa lösningar för fordonstillverkarnas och underleverantörernas lånebehov
  • Besluta om förstärkning av miljöerna för forskning och utveckling i Trollhättan och Västra Götaland

Vi har en samsyn och en ambition att Västra Götaland även i framtiden skall vara en ledande industriregion inom avancerad industriell utveckling och produktion. I framtidsbilden av Västra Götaland som en ledande industriregion är fordonsindustrin av central betydelse.

Fordonsindustrin består av både fordonstillverkare, där Saab är en, och ett omfattande nät av underleverantörer. Underleverantörerna levererar ofta produkter och tjänster till fler än en fordonstillverkare och står för en allt större del av såväl förädlingsvärde som utveckling i branschen. I den svåra situation som bl a Saab nu befinner sig riskeras flera av underleverantörernas verksamhet. En förändring hos Saab kan komma att få återverkningar i form av uteblivna leveranser till t ex Volvo. Regeringen måste göra insatser för att klara akuta finansieringsbehov hos underleverantörer till fordonsindustrin.

Regeringen har förklarat sig beredd att, i samverkan med Västra Götalandsregionen och Trollhättan, göra ytterligare satsningar på miljöer för forskning och utveckling. Sådana satsningar är nu än viktigare för att stärka fordonsindustrins omställning mot mer miljövänliga och säkra fordon samt transportsystem. Här behövs ytterligare satsningar med inriktning på miljö-, energi- och produktionsteknik. Fördelen med en sådan satsning är att den kan utnyttjas för utveckling i flera branscher och övrig avancerad industri. Idag finns sådan utvecklingsmiljö på Innovatum i Trollhättan, som samfinansieras av kommun, region, stat och EU. Liknande miljöer finns på Lindholmen i Göteborg, i Skövde och Borås. Vi är beredda att medverka till att beslut om en sådan satsning sker inom kort.

Satsningar på infrastrukturen och med särskild betydelse för Trollhättan pågår. Bland annat byggs väg E45 ut till fyrfältsväg och järnvägen till dubbelspår mellan Göteborg och Trollhättan. Dessa kommer inom ett par år att innebära nya möjligheter till effektiva godstransporter och möjligheter till snabb pendling i området. Regionen har beslutat om inköp av ett antal nya tåg för ökad trafikering.

Pågående arbete med förutsättningar för kapitaltillgång, kompetensutvecklingsinsatser samt åtgärder för att stimulera hemmamarknaden är alltjämt betydelsefulla.

Sammanfattningsvis är Trollhättans Stad och Västra Götalandsregionen beredda att tillsammans med regeringen göra omfattande satsningar för att ta tillvara utvecklingskraften i Trollhättan och Västra Götaland och stärka den ytterligare. Vi förutsätter att regeringen aktivt kommer att följa rekonstruktionsarbetet av Saab.

Gert-Inge Andersson,
Kommunalråd i Trollhättan

Kent Johansson,
Regionråd Västra Götalandsregionen



Kontaktperson:
Gert-Inge Andersson, Kommunalråd i Trollhättan, 0520-49 76 46, 0706-81 79 10.

Kent Johansson, Regionråd Västra Götalandsregionen, 031-63 05 00, 0705-37 03 40.


Läs meddelandet som PDF