Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-07-01 16:15


Nu tas första stegen mot en ny kollektivtrafikmyndighet i Västra Götaland


Västra Götalandsregionen blir från årsskiftet Sveriges näst största kollektivtrafikmyndighet. Då blir Västra Götalandsregionen ensam ägare till Västtrafik. Samtidigt träder en ny lag om kollektivtrafik i kraft – det ska bli ett tydligare politiskt ansvar för kollektivtrafikens strategiska inriktning. i varje län ska en regional kollektivtrafikmyndighet finnas.

Som en följd av den nya lagen och de krav som då ställs, inrättar Västra Götalandsregionen redan nu en särskild kollektivtrafiknämnd och till den en administrativ avdelning inom regionkansliet.

Den 1 juli är formellt den första dagen för den nya kollektivtrafiknämnden, som utsågs av regionfullmäktige den 21 juni. Nämnden ansvarar för de strategiska utvecklingsfrågorna för kollektivtrafiken i Västra Götaland. Och det är utifrån den strategiska inriktningen Västtrafiks uppdrag formuleras. Ordförande i kollektivtrafiknämnden är Ulrika Frick (MP) och vice ordförande Alex Bergström (S).

Den administrativa avdelning som också inrättas från och med den 1 juli blir en del av regionkansliet och har till uppgift att vara sekretariat till den nya nämnden. Till arbetsuppgifterna hör också bland annat att jobba med utredningar och föra dialogen med kommunerna och andra intressenter om utvecklingsbehoven för kollektivtrafiken. Den nya avdelningen ska verka nära regionutvecklingssekretariatet, miljösekretariatet och regionkansliets övriga avdelningar. Kollektivtrafikdirektören, som blir chef för avdelningen, tar också plats i Västra Götalandsregionens koncernledning. 

Tillförordnad kollektivtrafikdirektör

Rekryteringen av en kollektivtrafikdirektör har inletts. Tillförordnad på tjänsten är Ulrika Bokeberg, fram till och med september. Ulrika Bokeberg är 39 år och kommer närmast från regionutvecklingssekretariatet inom Västra Götalandsregionen, där hon sedan 2005 jobbat som utrednings- och processledare främst med kollektivtrafikfrågor. De senaste åren har fokus legat på processen att ta fram ett nytt avtal mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen för kollektivtrafikens omorganisation.

– Kollektivfrågorna är mycket väsentliga inom tillväxt- och utvecklingsområdet som är en del av Västra Götalandsregionens ansvar. Med en utbyggd kollektivtrafik ökar människors möjligheter till jobb och studier, vilket påverkar utvecklingsmöjligheterna för hela länet, säger Ulrika Bokeberg.

Västtrafik kvar som idag

Västtrafik kommer fortfarande att ansvara för själva trafiken, med buss, tåg och båt runtom i Västra Götaland, och göra upphandlingar med olika trafikbolag som trafikerar linjerna.

– Det är framför allt på ägarsidan som ändringar sker, för att utveckla den strategiska styrningen av Västtrafik. Därmed är det fortfarande Västtrafik och trafikbolagen som har kontakten med kunderna, betonar Ulrika Bokeberg.

– Den nya tjänsten som kollektivtrafikdirektör är en strategisk tjänst. Ulrika Bokeberg har varit med i processen att skapa den nya organisationen och det är bra att hon nu kan lägga de första viktiga pusselbitarna i den nya avdelningens uppdrag, säger regiondirektör Johan Assarsson.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, telefon 0702-491724 eller Ulrika Bokeberg, telefon 0702-630995.


Läs meddelandet som PDF