Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-09-26 12:00


Ny kulturchef för Västra Götalandsregionen


Västra Götalandsregionen kommer att få en ny kulturchef. På onsdagen blev det klart att Claes Rydberg lämnar tjänsten som kulturchef med omedelbar verkan.

– Motivet är att jag inte ser några möjligheter till ett fortsatt samarbete. Mitt beslut kommer efter noga övervägande och efter avstämning med kulturnämndens presidium. Vi kan konstatera att vi saknar förtroende för Claes Rydberg, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

– Från kulturnämndens sida har vi inte förtroende för att Claes Rydberg kan genomföra den kulturpolitik som kulturnämnden och regionfullmäktige har fattat beslut om, säger nämndens ordförande Alex Bergström (S).

Regiondirektören meddelade samtidigt att Sture Carlsson tillträder som tillförordnad kulturchef för Västra Götalandsregionen. Sture Carlsson har lång erfarenhet av arbete inom kulturområdet och har tidigare arbetat för Västra Götalandsregionen som chef för Göteborgs symfoniker och Göteborgs konserthus.

– Jag har ett stort förtroende för Sture Carlsson både som ledare och för hans kunnande. Sture kommer med sina erfarenheter och stora kontaktnät också att vara en stor tillgång i rekryteringsarbetet när vi nu söker en ny kulturchef, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Sture Carlsson tillträder tjänsten som tillförordnad kulturchef den 15 oktober. Sture Carlssons förordnande varar som längst fram till den 30 juni 2013 då en ny kulturchef förväntas vara utsedd.



Kontaktperson: För mer information kontakta regiondirektör Ann-Sofi Lodin 0706 - 32 11 65 eller kulturnämndens ordförande Alex Bergström (S) 0706-93 24 44.


Läs meddelandet som PDF