Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-05-05 15:50


Nytt centrum för utveckling av kvalitetsregister i vården


På onsdag den 6 maj invigs Västra Götalandsregionens nya enhet Registercentrum för Nationella kvalitetsregister vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg. Med Registercentrum samlas kraft och kompetens för att vidareutveckla de kvalitetsregister som Västra Götalandsregionen är värd för. Det ska också stödja uppbyggnaden av nya register.

Kvalitetsregistren inom svensk hälso- och sjukvård används för statistik, forskning och kvalitetsutveckling inom vården. Registren används även som grund för de nationella, så kallade öppna jämförelserna där vårdens kvalitet jämförs mellan landstingen och dess verksamheter.

Registercentrum, som startade den 1 januari har ett nationellt uppdrag att utveckla och förvalta de nationella diabetes- och höftprotesregistren. Registercentrum ska också stötta, utveckla, och sprida kunskap om det kvalitetsregisterbaserade utvecklingsarbetet inom regionen.

– Registren är oerhört viktiga om vi successivt ska kunna höja kvaliteten i hälso- och sjukvården, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist. Västra Götalandsregionen tar med Registercentrum nu ansvar för att säkra driften och utvecklingen av kvalitetsregistren. Fler verksamheter får nu tillgång till stöd, teknisk support, statistiker och medicinsk kompetens i uppbyggnaden av nya kvalitetsregister.

Registercentrum finansieras med bidrag från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och med projektmedel från Västra Götalandsregionen. Det kommer att ha 15 medarbetare och ha sina lokaler hos Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap vid Nya varvet i Göteborg.



Kontaktperson: Marie Röllgårdh 0703-74 99 35, Göran Garellick 0708-26 84 40, Sofia Gudbjörnsdottir 0707-77 73 23


Läs meddelandet som PDF