Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-12-03 08:25


Nytt uppdrag för Västra Götalandsregionens kulturchef


Västra Götalandsregionens kulturchef, Kristian Berg, får nytt uppdrag inom organisationen.

– Han kommer framför allt att arbeta med att ta fram en ny kulturvision för Västra Götalandsregionen, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Den nuvarande kulturvisionen antogs av regionfullmäktige i september 2005. Visionen utgår från varje medborgares behov av kultur och poängterar bland annat mångfald, samverkan, delaktighet och tillgänglighet samt förnyelse. Särskild vikt läggs vid barns och ungdomars delaktighet i kulturlivet.

– Samhället vi verkar i förändras hela tiden. På de här åren som gått sedan den nuvarande kulturvisionen antogs, har till exempel kommunikationsmöjligheterna utvecklats otroligt mycket. Kulturen som näringsgren, dess betydelse för tillväxten och den ökade internationaliseringen är andra exempel som kräver nya framtidsperspektiv, och Kristian Berg har en unik kompetens när det gäller att utveckla kulturens roll i samhället, säger Lars Nordström, ordförande i kulturnämnden.

– Just nu avgörs förutsättningarna för den framtida kulturpolitiken, och det är en utmaning för Västra Götalandsregionen att tillsammans med stat och kommuner ta vara på de förutsättningarna. När jag tillträdde som kulturchef i början av 2007 sa jag att jag ser Västra Götaland som Sveriges ledande kulturregion. I mitt nya uppdrag ser jag möjligheter att bidra till att befästa och ytterligare vässa den positionen, säger Kristian Berg.

Förhandlar med staten

Kristian Berg får som kulturstrateg också i uppdrag att förhandla med staten om ett nytt avtal, i spåren av den nya kulturutredningen.

– Det är tydligt att Västra Götalandsregionen stått modell för utredningens förslag, som ju tar sikte på framtiden. Därför hänger det uppdraget bra ihop med visionsuppdraget, säger regiondirektör Johan Assarsson.
Uppdraget att ta fram en ny kulturvision ska vara slutfört våren 2011. Tillförordnad kulturchef blir Annika Ottosson, idag biträdande kulturchef i Västra Götalandsregionen.



Kontaktperson: För ytterligare information, kontakta regiondirektör Johan Assarsson, telefon 070-249 17 24, eller kulturnämndens ordförande Lars Nordström, telefon 070-920 68 39.


Läs meddelandet som PDF