Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-09-29 14:30


östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Ökad satsning på Skövdes behandlingscenter för krigsskadade


Utökad satsning på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde för krigsskadade och torterade och ny databas för att följa barns hälsa var två av östra hälso- och sjukvårdsnämnden beslut vid dagens sammanträde.


Vid Röda Korsets behandlingscenter i Skövde behandlas personer som lider av sviterna efter tortyr och krig. Hälso- och sjukvårdsnämnden har sedan tidigare en överenskommelse inom ramen för idéburet offentligt partnerskap med Röda Korset kring omhändertagandet av krigs- och tortyrdrabbade. Den överenskommelsen utvidgas nu så att ytterligare 80 patienter per år kan behandlas. Kostnaden delas mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och Röda Korset.

Regional elevhälsodatabas

Idag saknas effektiva system för att analysera och jämföra hälsoläget bland barn och unga i skolåldern. En ny elevhälsodatabas som kan användas i hela regionen föreslås därför. I databasen ska information om bland annat sömnvanor, psykisk hälsa, kostvanor och fysisk aktivitet finnas. En gemensam frågeenkät föreslås tas fram för att användas vid skolans elevhälsosamtal. Genom att det blir möjligt att följa individer över tid ges bättre möjligheter till forskning och studier av barn och ungas hälsa. Dessutom skulle ett gemensamt frågebatteri innebära ett mer jämlikt elevhälsosamtal i hela Västra Götaland. Underlaget kan också ligga till grund för prioriteringar och riktade insatser.

Enligt förslaget ska databasen testas under våren 2016 i Skövde, samt fyra andra kommuner i Västra Götaland.

Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände för sin del finansieringen av databasen.

Föredragningslista och handlingar

Östra hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida

 



Kontaktperson: Gunilla Druve Jansson (C) ordförande 070-799 51 83, Eva-Lott Gram (KD) 1:e vice ordförande 070-215 45 15, Susanne Larsson (S) 2:e vice ordförande 070-696 95 61
Agneta Nilsson Hörnlund, koncernstab hälso- och sjukvård 070-548 93 09


Läs meddelandet som PDF