Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-05 13:00


Ökade kostnader och försämrad produktivitet vid regionens sjukhus


För andra året i rad minskar produktiviteten vid Västra Götalandsregionens sjukhus. Försämringen beror framförallt på allt högre kostnader.  Det fick politikerna i personal- och ekonomiutskotten information om vid det gemensamma mötet under fredagen. Resultatet är hämtat ur produktivitetsrapporten för regionens sjukhus som visar på den årliga utvecklingen för prestationer, kostnader och personal.

Produktionen ökade 2008 med 1,4 procent. Ökningen finns både inom den öppna och inom den slutna vården. Ökningen är större än 2007 då den var 0,6 procent.

Samtidigt har kostnaderna ökat med 3,5 procent. Ökningen förklaras med bland annat med att flera sjukhus fått ökade uppdrag för att öka tillgängligheten och att läkemedelskostnaderna ökat både när det gäller volymen men också på grund av en övergång till dyrare läkemedel.

– Vi befinner oss nu i ett läge där kostnaderna inte får öka. Västra Götalandsregionen kommer att få negativa resultat de kommande åren och vi måste än mer intensifiera arbetet med att få kontroll över och minska våra kostnader, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

Sammantaget minskade Västra Götalandsregionens produktivitet 2008 med 2,1 procent. Vilket är en försämring i jämförelse med 2007 då minskningen var 1,4 procent. Försämringen de två senaste åren förklaras med att kostnaderna ökat snabbare än produktionen.

– Naturligtvis är det ett bekymmer för oss att produktiviteten försämras. Men samtidigt är det så att ju mer vi producerar, desto högre blir kostnaderna och det senaste året har vi arbetat hårt för att öka tillgängligheten och få bort köerna till vården, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.

Produktivitetsutvecklingen varierar mellan sjukhusen. Bäst utveckling har Alingsås lasarett och Frölunda specialistsjukhus även om det fortfarande är fråga om en försämring i förhållande till föregående år. Sämst utveckling har NU-sjukvården och Kungälvs sjukhus.

Antalet årsarbetare ökade något under 2008 vilket är en återgång till trenden för de senaste 10 åren. Samtidigt har de utförda arbetstimmarna blivit fler. Både Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs sjukhus har ökat den utförda tiden trots att antalet årsarbetare minskat vilket är positivt.

Personalkostnaderna ökade för samtliga sjukhus 2008. Ökningen är 2,4 procent. Bemanningsföretagens andel av de totala personalkostnaderna ökade 2008 med 0,6 procent från 1,4 till 2 procent. De ökade personalkostnaderna och framförallt kostnaderna för bemanningsföretagen förklaras främst med de ökade satsningarna för att klara den nationella vårdgarantin.

– Personalkostnaderna kan inte fortsätta öka. De kommande åren måste vi tvärtom minska på antalet anställda, främst genom naturlig avgång och genom att vara mycket restriktiva med nyanställningar, säger personaldirektör Lena Larsson.

Totalt har sjukfrånvaron fortsatt att minska. För 2008 var minskningen 0,7 dagar eller 0,6 procent. Vid NU-sjukvården, Kungälvs sjukhus, Alingsås lasarett och Frölunda specialistsjukhus minskar frånvaron medan den ökat något bland övriga sjukhus.



Kontaktperson: Johnny Nilsson, ekonomiutskottets ordförande, 0708-28 17 25. Karin Engdahl, personalutskottets ordförande, 0709-10 29 07
Mats Friberg, ekonomidirektör, 0709-50 41 31. Lena Larsson, personaldirektör, 0521-27 53 07. Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44. Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF