Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-12-13 14:00


Regionstyrelsen 13 december

Ökade pensionskostnader bakom Västra Götalandsregionens underskott


Ökade kostnader för pensionsskulden är främsta orsaken till att det ekonomiska resultatet för Västra Götalandsregionen 2011 väntas bli ett underskott på över en miljard kronor. Månadsrapporten per oktober visar ett underskott på drygt 630 miljoner.

Månadsrapporten oktober för Västra Götalandsregionen innehåller två delar, dels resultatet för de tre första kvartalen, dels en helårsprognos. Månadsrapporten per oktober 2011 visar ett underskott på 633 miljoner kronor. Helårsprognosen för 2011 ser ut att hamna på ett underskott på 1 150 miljoner kronor. Det skulle innebära ett underskott på 588 miljoner kronor till den redan underbalanserade budgeten för 2011.

–  Underskottet beror framför allt på att pensionskostnaderna har ökat med cirka en miljard på grund av den så kallade kalkylräntan*. Detta kommer att påverka alla kommuner och landsting på liknande sätt men är en engångseffekt 2011, säger Mats Friberg, ekonomidirektör.

Åtgärder för ekonomisk balans

Men även utan de nu ökade pensionskostnaderna har alltså Västra Götalandsregionen ett ekonomiskt underskott som måste hanteras. Målet är att vara i ekonomisk balans vid utgången av 2012. Regionstyrelsen gav i november regiondirektören i uppdrag att genomföra flera åtgärder för att begränsa kostnadsutvecklingen och få sjukvårdsverksamheten i balans.

–  Arbetet har kommit igång bra. I början av nästa år kommer konkreta förslag för olika delar av verksamheten att vara färdiga. Läget kräver att hela organisationen tar ett gemensamt ansvar och jobbar åt samma håll, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör.

I arbetet med att förbättra ekonomin pågår lokala arbeten, framför allt på sjukhusen, men också med regiongemensamma åtgärder som ska stödja det lokala arbetet. Det finns ett antal uppdrag som ska bidra till att få budgeten i balans – både på kort och lång sikt. Uppdragen leds av förvaltnings- och verksamhetschefer, med stöd av funktioner i den övriga koncernen.
Dessutom ska alla förvaltningar gemensamt bidra till att hålla nere kostnaderna.

–  Alla åtgärder ska stödja det lokala arbetet. Det är i verksamheterna effekterna av ett tydligare regiongemensamt arbete ska märkas, säger Ann-Sofi Lodin.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna månadsrapporten per oktober 2011. Läs den i sin helhet i handlingarna från regionstyrelsen.

*Kommuner, landsting och regioner måste sätta av pengar och fondera kapital för framtida utbetalningar av de anställdas tjänstepensioner. Avsättningarna betraktas och behandlas som en skuld till framtiden även kallad pensionsskulden.

Den så kallade kalkylräntan är den räntesats som används för att beräkna hur pensionsskulden utvecklas. Kalkylräntan är en beräkning av hur ränteläget och tillväxten i samhället förväntas bli. Om räntan är låg ökar pensionsskulden i en lägre takt vilket innebär att kommuner, landsting och regioner måste göra större avsättningar för att pengarna ska räcka till när pensionerna ska betalas ut. Är räntan hög blir förhållandet det motsatta och därmed behovet av avsättnignar lägre.

Nu har kalkylräntan sänkts eftersom tillväxtprognoserna är sämre i och med den ekonomiska krisen och ett försämrat konjunkturläge. Det innebär att Västra Götalandsregionen måste sätta av ytterligare närmare en miljard kronor till pensionesskulden 2011.


Sjukhusinvesteringar påbörjas i Angered och Borås

När regionstyrelsen beslutade om fördelningen av investeringspengarna för 2012 fattade man bland annat beslut om att prioritera två sjukhusinvesteringar, nybyggnationen av Angereds Närsjukhus och projektet Vårdutveckling 2010+, etapp 3, vid Södra Älvsborgs Sjukhus. För att arbetet med projekten ska få påbörjas behövs ytterligare ett beslut om igångsättning.

Regionstyrelsen beslutade på tisdagen att byggandet av Angereds Närsjukhus får påbörjas. Kostnaden för Angereds Närsjukhus beräknas till 495 miljoner kronor. Styrelsen beslutade även att projektet med ombyggnad för Vårdutveckling 2010+, etapp 3, vid Södra Älvsborgs Sjukhus får påbörjas. Ombyggnaden görs för att anpassa ytterligare mottagningar och verksamheter till nya förutsättningar för vårdarbetet och beräknas kosta 116 miljoner kronor.

I ärende 15, nybyggnationen av Angereds Närsjukhus, yrkade Moderaterna avslag till förslaget till förmån för eget yrkande. Centerpartiet och Kristdemokraterna biföll Moderaternas förslag.


Övriga beslut i regionstyrelsen

Information om övriga beslut vid tisdagens sammanträde i regionstyrelsen finns på Västra Götalandsregionens hemsida där styrelsens beslut publiceras i korthet.

Kommentarer till besluten kan finnas på partiernas hemsidor.



Kontaktperson: Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, 0521-27 53 31
Mats Friberg, ekonomidirektör, 0709-50 41 31 Jonathan Neselrot, pressekreterare, 0722-02 59 22


Läs meddelandet som PDF