Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-11-23 13:15


Ökat ekonomiskt förtroende för Västra Götalandsregionen


Det ekonomiska förtroendet för Västra Götalandsregionen har ökat. Ratingföretaget Standard & Poor´s har höjt ratingen för Västra Götalandsregionen till AAA. Västra Götalandsregionen fortsätter därmed att finnas med i toppen bland de offentliga verksamheter och företag i Sverige som bedöms ha det högsta ekonomiska förtroendet och den bästa betalningsförmågan, en bedömning som för regionens del stått sig de senaste tio åren.

– Att vi i Standard & Poor´s senaste bedömning nu rankas högre än tidigare är naturligtvis extra roligt eftersom det visar att marknadens förtroende för vår ekonomiska förmåga ökat säger ekonomidirektör Mats Friberg och fortsätter
– Men vi ser också att den högre ratingen kan få en positiv betydelse för de miljardinvesteringar i infrastruktur vi kommer att göra de kommande åren.

Standard & Poor’s är ett internationellt ratingföretag som gör bedömningar av företags och organisationers betalningsförmåga. Företaget har gjort bedömningar av Västra Götalandsregionen sedan början av 2000-talet.

I den årliga bedömningen som nu blivit klar höjs ratingen för Västra Götalandsregionen till AAA (Extremely strong capacity to meet financial commitments) vilket i praktiken är det bästa betyg en region kan få. Vid ratingen jämförs regionen med andra regioner/landsting, kommuner, företag och banker i Sverige och internationellt.

– Standard & Poor´s bedömning är en sporre för oss i vårt arbete. Den innebär ett stort ansvar och en utmaning eftersom vi naturligtvis vill behålla den rating vi uppnått även framöver säger finanschef Lars Hillerström.

Att Västra Götalandsregionens rating höjs är en effekt av långsiktigt god ekonomi och ekonomisk hushållning men också en effekt av att Standard & Poor´s förändrat värderingskriterierna.


Ratingen

Internationellt: Långsiktig AAA (Extremely strong capacity to meet financial commitments) och kortsiktig A1+ (den högsta man kan ha).
Internt Sverige: Kortsiktig K1 (den högsta man kan ha).

Enligt Standard & Poor’s är Götalandsregionens styrkor att regionen står starkt som en del av det stabila ekonomiska systemet i Sverige samt att regionen i dagsläget har god likviditet, stabila finanser och saknar skuldsättning.

Som svagheter nämns regionens stora pensionsskuld och att den svaga konjunkturen påverkar Västra Götalandsregionens finanser och ekonomi.

Ratingen innebär att regionfullmäktiges finansiella mål är uppfyllt.

 

Bilagor:



Kontaktperson: Ekonomidirektör Mats Friberg, 0709-50 41 31 eller finanschef Lars Hillerström 0708-95 07 69


Läs meddelandet som PDF