Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-10-29 17:20


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden 29 oktober:

Överenskommelser om sjukhussjukvård, primärvård, habilitering och tandvård godkändes


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden godkände vid sitt sammanträde den 29 oktober vårdöverenskommelser för 2016 med styrelsen för NU-sjukvården, styrelsen för beställd primärvård, styrelsen för Habilitering & Hälsa och tandvårdsstyrelsen.

Överenskommelse med styrelsen för NU-sjukvården

Överenskommelsen reglerar 2016 års inriktning, volymer, åtagande och ersättning för sjukvård vid NU-sjukvårdens sjukhus.
I överenskommelsen ingår en minskning av antalet vårdtillfällen i den somatiska slutenvården med 4 400 vårdtillfällen. NU-sjukvårdens bedömning är att antalet slutenvårdsplatser kan minskas med bibehållen medicinisk säkerhet och tillgänglighet jämfört med 2015. Minskning av slutenvården är en del av NU-sjukvårdens arbete att komma i ekonomisk balans och en del av utvecklingen mot nya vårdformer utanför sjukhuset.
Även inom barn- och ungdomspsykiatrin sker en minskning av antalet slutenvårdstillfällen, till förmån för en utökning i öppnare vårdformer.
En satsning på jämställda löner görs med 8,9 miljoner kronor.
1,5 miljoner kronor satsas på åtgärder enligt en handlingsplan för långvarig icke malign smärta.
Den totala ersättningen till NU-sjukvården räknas upp med 2 procent, och uppgår till 3 900 miljoner kronor.

Överenskommelse med styrelsen för beställd primärvård

Överenskommelsen omfattar verksamheter som utförs av Närhälsan beställd primärvård, till exempel 1177 Vårdguiden på telefon, barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar, hjälpmedelsenhet och bassängverksamhet.
I överenskommelsen tillförs enheten för mödrabarnhälsovård pengar motsvarande 1 psykologtjänst.
Öppettiderna för bassängverksamheten i Bäckefors kommer att koncentreras och anpassas till den nu rådande efterfrågan.
I uppdraget om bassängverksamhet ingår att tillhandahålla träningskort. Detta innebär att personer som tidigare fått sjukvårdande behandling i bassäng har möjlighet att fortsätta träna på egen hand i bassäng. Uthyrning ska också ske till brukarorganisationer och andra jämförbara föreningar.

Överenskommelse med styrelsen för Habilitering & Hälsa

Överenskommelsen innebär uppdrag att bedriva habiliterings-, syn-, hörsel- och tolkverksamhet. Uppdraget är oförändrat jämfört med 2015.

Överenskommelse med tandvårdsstyrelsen

Överenskommelsen omfattar bland annat specialisttandvård och förebyggande insatser.
Den så kallad uppsökande verksamheten utökas med 787 000 kronor i syfte att få fler berättigade att tacka ja till en munhälsobedömning. Det handlar bland annat om personer i särskilt boende och personer i enskilt boende med kommunal hälso- och sjukvård eller omsorg.
80 000 kronor extra satsas på ortodonti (tandreglering) för barn och ungdomar med diagnosen läpp-, käk- och gomspalt.

Övriga beslut

• Nämnden fastställde remissvar på en motion till regionfullmäktige om skillnader i förskrivning av moderna blodförtunnande mediciner.
• Nämnden fastställde mål- och inriktningsdokument för åren 2016-2018, redigerat med hänsyn till den budget för Västra Götalandsregionen som regionfullmäktige antog i juni.
• Nämnden godkände flytt av Närhälsans vårdcentral i Ljungskile till Vällebergsvägen 28.
• Nämnden fördelade pengar för 2016 till de finansiella samordningsförbunden.

Nämndens sammanträdeshandlingar 

Kontaktpersoner: Ulrik Hammar (FP), ordförande, 070-948 04 88, Angelica Lundgren-Bielinski (M), 1:e vice ordförande, Kenneth Borgmalm (S), 2:e vice ordförande, 0703-06 74 10 , Jörgen Andersson, kommunikatör Koncernkontoret, 076-112 21 68

Om norra hälso- och sjukvårdsnämnden
Norra hälso- och sjukvårdsnämnden är en av fem hälso- och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndsområdet omfattar kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.
Nämnden ansvarar för att göra behovsanalyser och prioriteringar. Kunskapen om vilka behov befolkningen har styr nämndens beställningar, överenskommelser och avtal.

Nämndens webbplats

---------------------------------------------------------

Nya pressrum för Västra Götalandsregionen 

Med början i oktober byter Västra Götalandsregionen, VGR, leverantör för distribution av pressmeddelanden och nyheter till Cision news. Vill du som prenumerant fortsätta att få pressinformation och nyheter från VGR:s verksamheter behöver du anmäla din prenumeration på nytt i något av våra nya pressrum.

Har du frågor om prenumerationen eller VGR:s pressrum är du välkommen att kontakta Niclas Samsioe, kommunikatör och pressansvarig på Koncernkontoret, 0706-98 06 35, niclas.samsioe@vgregion.se


 

 



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF