Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2015-10-14 16:45


Västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Påbörjar ny upphandling efter kritik från IVO


Västra hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att påbörja en ny upphandling av diagnostisering av fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom för Västra Götalandsregionen. Utifrån en granskning från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) av befintlig vårdgivare skärper nu nämnden kraven inför kommande upphandling.

Kraven för kommande upphandling ska bland annat säkerställa evidensbaserad diagnostisering, vård och behandling av patienter med medicinskt oförklarade symtom eller långvarig men mildrad smärta.

Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden har idag ett avtal med Gottfries Clinic AB gällande diagnostisering av fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom. Avtalet med kliniken är tvåårigt och löper ut 30 november 2016. IVO beslutade i mars 2015 att den vård som bedrivs vid Gottfries Clinic AB inte är evidensbaserad och inte heller förenlig med god vård. Därför har västra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att inte förlänga det befintliga avtalet med verksamheten utan påbörjar istället en ny upphandling.

De åtgärder som västra hälso- och sjukvårdsnämnden genomför under befintligt avtal med Gottfries Clinic AB är att begära en handlingsplan utifrån kritiken från IVO samt föra en kontinuerlig dialog med kliniken under pågående uppdrag.

Nämndens protokoll och handlingar

Nämndens webbplats

 

Kontakt:
Västra hälso- och sjukvårdsnämndens presidium

Nicklas Attefjord (MP) ordf.
nicklas.attefjord@mp.se, 0707-14 89 96
Anne-Lie Sundling (KD) 1 vice ordf.
annelie.sundling@kristdemokraterna.se, 0727-52 56 00
Janette Olsson (S) 2 vice ordf.
janette.olsson@stenung.stenungsund.se, 0731-59 72 62



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF