Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-02-27 13:00


Positivt resultat för flera av Västra Götalandsregionens verksamheter 2012


Flera av Västra Götalandsregionens verksamheter kan räkna ihop ett ekonomiskt positivt resultat för förra året. Det visar bokslutskommunikén för 2012.
– Både Sahlgrenska Universitetssjukhusets 136 miljoner och primärvårdens 132 miljoner får dessutom anses som stabila resultat, vilket är mycket glädjande, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Ännu ett gott tecken på att utvecklingen är på väg åt rätt håll, är att nettokostnadsutvecklingen vid årets slut låg på 1,0 procent, vilket är en kraftig minskning jämfört med 3,8 procent i december 2011 och en mycket låg nivå i förhållande till övriga regioner och landsting i Sverige.
– Att kostnaderna minskar är nyckeln till en stabil ekonomisk utveckling, som är hållbar på sikt. Det visar också att de åtgärder som verksamheterna satt in ger resultat, säger Ann-Sofi Lodin.
Det finns dock fortfarande verksamheter som inte är i ekonomisk balans och därmed bidrar till att dra ner slutresultatet.
– Det handlar framför allt om några av våra sjukhus, vars utveckling vi nu följer extra noga, både när det gäller ekonomin, men också hur väntetiderna till besök och behandling utvecklas, säger Ann-Sofi Lodin.

Skatteunderlaget bättre än väntat

Tillväxten i svensk ekonomi avtog under 2012 med påföljden att sysselsättningen sjönk och arbetslösheten ökade. Trots detta utvecklades skatteunderlaget bättre än förväntat för Västra Götalandsregionen. De ökade skatteintäkterna tillsammans med intäkter av engångskaraktär, gör att Västra Götalandsregionens resultat för 2012 uppgår till 926 miljoner kronor. Bland de engångsintäkter som räknas in i det slutliga resultatet finns en återbetalning av premier på 560 mnkr för avtalsförsäkringar för åren 2007 och 2008, något som kommit kommuner och landsting i hela landet tillgodo. Totalt är engångsintäkterna på 686 mnkr och här ingår även intäktsränta och en reavinst på fastigheter som sålts. 

Ytterligare några fakta ur bokslutet:

• Investeringsnivån har varit fortsatt hög, och ett antal stora projekt pågår, t.ex. Bild- och interventionscentrum som byggs i anslutning till Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och den nya anläggningen Rågården inom rättspsykiatrin, en anläggning som invigs i dagarna
• Det har gjorts stora satsningar under 2012 för att uppfylla vårdgarantin och korta köerna till vården. Samtidigt pågår ett arbete med en sammanhållen produktions- och kapacitetsplanering som ett viktigt led i arbetet med att använda befintliga resurser maximalt och att öka tillgängligheten till vården.
• Antalet anställda har ökat något, främst till följd av att verksamheter tagits över från privata entreprenörer inom ambulanssjukvården. Kostnaderna för bemanningsföretag minskade med cirka 60 mnkr.
• Västra Götalandsregionen har fortsatt högsta kreditvärdighet hos företaget Standard & Poor´s – AAA.

 



Kontaktperson: Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, tel: 0706-321165


Läs meddelandet som PDF