Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-06-17 14:00


Regionstyrelsen 17 juni


Agnesbergs folkhögskola på väg att stå på egna ben.

Nu är tiden mogen för Agnesbergs folkhögskola att bli en självständig romsk folkhögskola. Dagens huvudman, Västra Götalandsregionen, har därför beslutat att en sådan process ska inledas.
Agnesbergs folkhögskola startade 2007 och drevs från början som en filialverksamhet till Göteborgs folkhögskola och är sedan 2010 en av Västra Götalandsregionens egna självständiga folkhögskolor.
Skolans styrelse, ledning och huvudmannen, Västra Götalandsregionen, anser nu att tiden är mogen för att stärka det romska inflytandet på skolan. Målet är att bli en självständig romsk folkhögskola. Detta är helt i linje med de planer som fanns från starten, då Västra Götalandsregionen gick in som en garant och huvudman till dess att skolan var mogen att stå på helt egna ben. Både skolan och VGR anser nu att skolans verksamhet är både stabil och håller hög pedagogisk kvalitet och därför påbörjas nu processen mot en självständig folkhögskola. Beslutet fattades av regionstyrelsen på tisdagen. 

 

Upprustning vid Dalslands folkhögskola

Det kommer att bli fräschare studentbostäder på Dalslands folkhögskola, när omfattande renoveringsarbeten sätter igång i höst. På tisdagen gav regionstyrelsen klartecken för ombyggnaden.
Två av de äldre elevhemmen på Dalslands folkhögskola kommer att genomgå en omfattande renovering. Standarden behöver höjas, speciellt när det gäller kök och boende. Byggnaderna uppfyller inte heller gällande myndighetskrav. Ombyggnaden gäller elevhemmen Gråbo och Lillebo och omfattar 760 kvm. Efter renoveringen kommer alla elevrum ha en egen dusch och toalett och modernt utrustade kök och gemensamma utrymmen. Kostnaderna för ombyggnaden beräknas till knappt 20 mnkr. Arbetet kommer att påbörjas senare i höst och ta omkring 14 månader.

 

Fritt vårdval över gränsen till Värmland

Det kommer att bli möjligt för invånarna i Västra Götaland och Värmland att fritt välja vård över länsgränsen. På tisdagen tog regionstyrelsen beslut om ett nytt samverkansavtal med Landstinget i Värmland.
Det är hälso-och sjukvårdsnämnderna i Dalsland och Östra Skaraborg som kommit med önskemålet om fritt vårdval för invånarna i gränstrakterna mellan Västra Götaland och Värmland. Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen har därför träffat ett samverkansavtal om möjlighet att fritt välja primärvård. Liknande avtal finns sen tidigare med Region Halland.

 

Regionstyrelsens övriga beslut i korthet

Kommentarer till sammanträdet kan finnas på de politiska partiernas hemsidor.



Kontaktperson: ulrika jisland 070-082 47 33


Läs meddelandet som PDF