En upphandling av psykiatrisk öppenvård för vuxna ska göras för kommunerna Lysekil, Munkedal och Sotenäs. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställde vid sitt sammanträde den 24 september det så kallade förfrågningsunderlaget för upphandlingen.
Nämnden fattade bland annat också beslut gällande nya folkhälsosavtal med kommunerna, uppbyggnad av en regional elevhälsodatabas, kontrakt med ny rehabenhet i Vänersborg, och egenavgifter på sjukresebussarna Ronden.
Upphandling av vuxenpsykiatrisk öppenvård
Den vuxenpsykiatriska öppenvården i Lysekil, Munkedal och Sotenäs utförs idag av företaget Capio Psykiatri Väst AB, på uppdrag av norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Detta avtal går ut den 31 augusti 2016 och kan inte förlängas.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att en ny upphandling ska genomföras och fastställde det så kallade förfrågningsunderlaget för denna upphandling. Avtalsperioden är 2016-09-01–2020-08-31 med möjlighet för nämnden att förlänga avtalet i maximalt upp till två år.
Folkhälsoavtal med kommunerna
Hälso- och sjukvårdsnämnden har idag avtal med samtliga kommuner i nämndsområdet om gemensamma folkhälsoinsatser. Avtalen löper ut vid årsskiftet.
Både nämnd och kommuner tycker att denna samverkan fungerar bra och vill förnya avtalen.
Folkhälsoarbetet ska innehålla systematiska och målinriktade insatser för att förbättra befolkningens hälsa och utjämna skillnader i hälsa. Inom kommunen ska det finnas ett folkhälsoråd som utifrån befolkningens livsvillkor och levnadsvanor ska identifiera behov och prioritera insatser. Till folkhälsoarbetet ska en heltids folkhälsostrateg vara anställd.
Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände för sin del förslagen till avtal.
Regional elevhälsodatabas
Idag saknas effektiva system för att analysera och jämföra hälsoläget bland barn och unga i skolåldern. En ny elevhälsodatabas som kan användas i hela regionen föreslås därför byggas upp. I databasen ska information om bland annat sömnvanor, psykisk hälsa, psykosomatiska besvär, kostvanor och fysisk aktivitet finnas. En gemensam frågeenkät föreslås tas fram för att användas vid skolans elevhälsosamtal.
Enligt förslaget ska databasen byggas upp av Västra Götalandsregionens IT-förvaltning VGR IT, och sedan testas under våren 2016 i kommunerna Alingsås, Herljunga, Skövde och Åmål, och i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg,
Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände för sin del finansieringen av databasen.
Ny rehabenhet i Vänersborg
Nämnden beslutade att skriva kontrakt om rehabverksamhet med företaget Medpro Clinic Rehab AB i Vänersborg. Kontrakt skrivs när stadgade avstämningsmöten gällande krav med mera är genomförda.
Rehabverksamheten ska bedrivas i anslutning till Medpro Clinic Brålanda-Torpa vårdcentral, och beräknas starta den 1 oktober 2015.
Företaget har tidigare fått godkänt av hälso- och sjukvårdsstyrelsen att bedriva rehabverksamhet inom ramen för vårdvalssystemet Vårdval Rehab, men det är hälso- och sjukvårdsnämnden som ska teckna kontraktet.
Egenavgifter på Ronden-bussarna
Färre personer än väntat väljer de så kallade Ronden-bussarna för sina sjukresor i Fyrbodal och Skaraborg. De totala kostnaderna för sjukresor minskar om fler resenärer åker Ronden istället för taxi. För att stimulera till att fler åker med Ronden vill Västra Götalandsregionens sjukreseenhet ta bort egenavgiften på 60 kronor under perioden oktober-december 2015.
Det är hälso- och sjukvårdsnämnderna som finansierar sjukresorna, och norra hälso- och sjukvårdsnämnden godkände för sin del att egenavgiften tas bort under denna period.
Kostnaden för den slopade egenavgiften beräknas till 220 000 kronor. Dessa pengar blir intjänade om cirka 270 färre taxiresor görs under den aktuella perioden.
Övriga beslut
• Nämnden godkände en tilläggsöverenskommelse med styrelsen för NU-sjukvården. Tillägget görs för att regionstyrelsen beslutat att operationer av magsäckscancer ska koncentreras till Sahlgrenska Universitetssjukhuset och att operationer av ändtarmscancer ska koncentreras till NU-sjukvården. Detta påverkar volymer och ersättning i den överenskommelse som redan finns.
• Nämnden beslutade att skapa en planeringsgrupp för medborgardialog, där en representant för varje parti ingår.
• Nämnden fastställde följande sammanträdestider för 2016: 28 januari, 17 mars, 21-22 april, 31 maj, 28 juni, 15 augusti, 29 september, 27 oktober och 23 november.
• Nämnden godkände delårsrapport för mars 2016. Prognosen för helåret visar ett resultat i nivå med budget. I rapporten konstateras att nämndens ekonomiska situation 2015 och ekonomiska förutsättningar kommande år ställer höga krav på prioriteringar.
Nämndens sammanträdeshandlingar
Nämndens webbplats