Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-02-18 10:15


Regionen tar över läkemedelsförsörjningen i egen regi - avtal sluts med två leverantörer


Västra Götalandsregionen har beslutat att träffa avtal med två leverantörer som ska sköta regionens läkemedelsförsörjning från och med 1 mars 2012. Apoteket Farmaci AB ska ha hand om det regionala läkemedelsförrådet och Apotek Produktion och Laboratorier AB ska sköta tillverkningen av läkemedel som behöver tillredas på plats. För de två avtalen betalar regionen sammanlagt 68 miljoner kronor per år.

Västra Götalandsregionen är bland de första sjukvårdshuvudmännen i landet att ta över läkemedelsförsörjningen i egen regi och nuvarande sjukhusapotek försvinner. Beslutet är en följd av att dessa tjänster numera måste upphandlas enligt Lagen om Offentlig Upphandling.

Den modell för läkemedelsförsörjning som Västra Götalandsregionen har valt är unik i landet. Regionen kommer att ha ett regionalt läkemedelslager som förser samtliga sjukvårdsenheter i regionen med läkemedel. Lokalt på varje sjukhus kommer att finnas vårdnära lager och de olika vårdavdelningarna kommer att ha mindre, patientnära lager. Den här upphandlingen gäller driften av det regionala lagret och tillverkningen av läkemedel som behöver tillredas.

- De avtalen vi nu sluter är en följd av den strategi vi lade upp för två år sedan, att ta över läkemedelsförsörjningen i egen regi. Avtalspartnerna är erfarna leverantörer som borgar för att vi kan ge patienterna en fortsatt trygg och säker försörjning av läkemedel och att vårdpersonalen alltid har tillgång till alla läkemedel närhelst de behövs, säger Per-Ola Attman, specialistläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ledamot i ledningsgruppen för projektet Läkemedel 2011.

- Jag är mycket nöjd med att vi kan genomföra förändringen inom ramen för de kostnader vi haft för det gamla systemet för läkemedelsförsörjning och att den nya försörjningsmodellen medför ökad patientsäkerhet genom att farmacevtisk kompetens tillförs vården, säger regionens läkemedelschef Karin Lendenius.

Apoteket Farmaci blir leverantör till regionen av tjänsten att sköta om det regionala läkemedelsförrådet och leveranserna till de vårdnära lagren på de olika sjukvårdsenheterna. Apotek Produktion och laboratorier AB (APL) får hand om tillverkning av läkemedel, bland annat cytostatika och vacciner; sådant som behöver tillredas. För detta kommer APL att använda en central tillverkningsenhet som redan finns på Hisingen i Göteborg, samt att ha mindre lokala tillverkningsställen vid de större sjukhusen i regionen.

Avtalet med de två leverantörerna träffas av Västra Götalandsregionen och Region Halland gemensamt.  Ett gemensamt avtal ger stordriftfördelar. När Halland kommer med i avtalet ökar volymen med cirka 20 procent.


Bakgrund - Fakta om läkemedel i Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen köpte  2010 läkemedel till sjukvårdsinrättningar för drygt 1 miljard kronor. Inköp av läkemedel ingår inte i denna upphandling. Regionen använder ungefär 6 800 olika läkemedelsartiklar.  En regional läkemedelskommitté sammanställer årligen en rekommendationslista över de läkemedel som bör användas för olika behandlingar. Efter hand som patent upphör på vissa läkemedel kan dessa ersättas med kopior, så kallade generika. När läkaren skriver en ordination i det elektroniska journalsystemet kommer de rekommenderade läkemedlen upp som förval. Västra Götalandsregionen har lyckats bromsa kostnadsökningarna för läkemedel de senaste åren. Den årliga kostnadsökningen uppgår för närvarande till  1 procent . Samtidigt medför nya läkemedel i många fall att behandlingstider på sjukhus minska och  kan alltså i sig innebära en besparing av vårdkostnader. 

Ytterligare information

För Västra Götalandsregionen: Karin Lendenius, läkemedelschef, tel 031 630 709;
Bengt Petersson, inköpsansvarig, tel 0500-95783
 
För Apoteket Farmaci AB: Birgitta Kallenbäck tel 0708 22 39 54
För Apotek Produktion och laboratorier AB: Helene Fehrm tel 0705 93 95 10



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF