Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-06-10 19:45


Regionfullmäktige den 9-10 juni


Västra Götalandsregionens budget för 2015

Efter en 16 timmar lång debatt  fastslog regionfullmäktige Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets gemensamma förslag till budget för 2015.

I korthet innehåller budgetförslaget 500 miljoner kronor mer till sjukvården och ytterligare 275 miljoner till trafikförsörjningsprogrammet. I de 500 miljonerna till sjukvården ingår bland annat en högre indexuppräkning på 220 miljoner, lägre effektiviseringskrav på 75 miljoner, 83 miljoner till akutsjukvården, 50 miljoner till jämställda löner, ungdomstandvård för 20 miljoner samt utbildning och kompetenshöjning för specialistsjuksköterskor och undersköterskor för 20 miljoner.

Budgetförslaget är underfinansierat och S, V och MP har meddelat att de vill återkomma efter höstens val med förslag om en eventuell justering av skattesatsen.

Budgeten fastslås slutgiltigt i november då det nytillträdda fullmäktige får ytterligare en möjlighet att besluta om budgeten för nästa år.

Budgetbeslutet avgjordes i propositionsordning genom votering där Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets gemensamma budgetförslag fick 73 röster och Moderaternas förslag 39 röster. 37 ledamöter avstod från att rösta.

Samtliga oppositionspartier reserverade sig mot beslutet.

Om budgeten

Budgeten är Västra Götalandsregionens viktigaste styrdokument och uttrycker regionfullmäktiges uppdrag till nämnder och styrelser. Genom att ställa resurser till förfogande och formulera tydliga resultatnivåer som ska eftersträvas i varje verksamhet skapar regionfullmäktige de förutsättningar som behövs för att möta invånarnas behov och förväntningar. Samtidigt anger budgeten även de ramar som verksamheterna ska verka inom.

Alla partiernas budgetförslag publiceras på www.vgregion.se/budgetforslag2015

 

Västra Götalandsregionens kulturpris till Carolina Falkholt

Konstnären, graffitimålaren och musikern Carolina Falkholt tilldelas Västra Götalandsregionens kulturpris 2014. Prisutdelningen skedde i samband med regionfullmäktiges sammanträde, 10 juni i Vänersborg.

Läs mer i pressmeddelandet från kultursekretariatet

 

Övriga beslut

Förutom budgeten fattade regionfullmäktige under tvådagarsmötet även bland annat beslut om delårsrapporten mars 2014, revidering av regionala investeringsplaner för transportinfrastrukturen, styrmodell för regionservice och patientavgifter inom vårdval reham mm.

Läs om alla besluten på Västra Götalandsregionens hemsida

Mötet sändes i när- och webbradio samt webb-TV. Sändningen går att se i repris på Västra Götalandsregionens hemsida www.vgregion.se/webb-tv 



Kontaktperson: Presstjänsten Niclas Samsioe, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF