Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-09-01 13:30


Regionstyrelsen 1 september


Nytt parkeringshus vid Mölndals sjukhus

Det blir ett nytt parkeringshus vid Ågatan intill Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mölndals sjukhus. Det har regionstyrelsen beslutat. Det nya parkeringshuset får fyra våningar och kommer att innehålla drygt 300 parkeringsplatser. Huset ska främst fylla behovet av parkering för personalen men även ha plats för besökande till sjukhuset.
Byggnationen är nödvändig eftersom 170 parkeringsplatser försvinner när ett hyresavtal med Mölndals kommun upphör ut i slutet av 2016.

Det nya parkeringshuset beräknas kosta 85 miljoner kronor och kommer att byggas på sjukhusets egen mark och ägas av Västra Götalandsregionen. Investeringen är strategiskt viktigt då Västra Götalandsregionen får möjlighet att styra hur marken ska användas både nu och i framtiden.

Parkeringshuset vid Ågatan ska främst lösa parkeringssituationen för de anställda på Mölndals sjukhus medan det befintliga parkeringshuset på Göteborgsvägen och de parkeringar som finns närmare sjukhuset är till för att öka tillgängligheten till sjukhuset för patienter och anhöriga.

Ny magnetröntgenkamera till Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Östra sjukhuset

Regionstyrelsen beslutade på tisdagen att en ny magnetröntgenkamera ska köpas och installeras på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Östra sjukhuset. Beslutet, som totalt omfattar drygt 16 miljoner kronor, innehåller även en uppgradering av en befintlig magnetröntgenkamera samt ombyggnad och anpassningar av sjukhusets lokaler. Arbetet med ombyggnad och installation beräknas bli klar under 2016.

Samarbete för gemensamt svenskt ambulansflyg

Västra Götalandsregionen ska bilda ett gemensamt kommunalförbund för ambulansflyg, Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, tillsammans med de andra regionerna och landstingen i Sverige. Det föreslår regionstyrelsen.

Kommunalförbundet kommer att sköta och administrera den svenska ambulansflygplanverksamheten från den 1 januari 2016. Själva driften kommer dock enligt planerna starta först två år senare, i början av 2018. Under de två åren fram till driftsstarten ska en ny organisation byggas upp. Under det första kvartalet 2016 förväntas den upphandling av ambulansflyg som pågår bli klar.

Det gemensamma kommunalförbundet kommer att äga och finansiera de upphandlade flygplanen. Förbundet kommer också att ansvara för den medicinsk tekniska utrustningen, för sjuksköterskor i flygplanen och för en egen flygkoordineringscentral.

Beslutet om medverkan i Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg fattas slutgiltigt av regionfullmäktige.

 

Alla besluten vid sammanträdet i korthet

Kommentarer till samanträdet kan finnas på partiernas hemsidor

Handlingar till sammanträdet

Regionstyrelsens ledamöter

Regionstyrelsen sammanträder nästa gång den 15 september. Regionfullmäktige sammanträder nästa gång den 22 september.



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofi Lodin 0706-32 11 65. Regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson 0761-41 02 69.


Läs meddelandet som PDF