Justerad budget för 2015
Västra Götalandsregionens budget för 2015 justeras med anledning av att Västra Götalandsregionen fått en ny politisk ledning. Grönblå samverkan bestående av M, MP, FP, C och KD, föreslog inför det slutgiltiga budgetbeslutet i fullmäktige i slutet av november, att budgeten för 2015 justeras på flera punkter. Bland förslagen finns mer pengar till sjukvård, kollektivtrafik, kultur och IT-utveckling.
De intäkter som skattehöjningen ger, läggs till största delen på sjukvården. Bland annat ska sjukhusens ekonomiska obalanser rättas till. Dessutom avsätts extra pengar för att genomföra den regionala utvecklingsplanen för psykiatrin och under året ska en särskild satsning genomföras inom barn- och ungdomspsykiatrin och kring unga vuxnas psykiska hälsa.
Västra Götalandsregionens interna miljöarbete tilldelas mer pengar för att bland annat minska mängden farliga kemikalier och läkemedelsrester. Återvinningen ska öka och upphandlingen av varor och tjänster ska präglas av hållbarhet. Botaniska trädgården får mer pengar och från och med 2015 blir det extra resurser till kultur för barn och unga och till det fria kulturlivet.
Uppbyggnaden av kollektivtrafiken fortsätter enligt det tidigare antagna trafikförsörjningsprogrammet. Kollektivtrafiktaxorna höjs med maximalt 5 procent i genomsnitt per år under mandatperioden och kollektivtrafiknämnden får mer pengar till en rabatt för kollektivt resande bland studenter.
Beslut om budgeten tas slutgiltigt av regionfullmäktige den 25 november.
Åtgärder för det mindre vägnätet 2015–2017
I den regionala planen för transportinfrastrukturen i Västra Götaland 2014–2025 finns pengar för ”Mindre vägnätet, åtgärder upp till 25 miljoner kronor”.
Västra Götalandsregionen, Trafikverket och de fyra kommunalförbunden har nu kommit överens om hur pengarna, sammanlagt 159 miljoner kronor för åren 2015–2017, ska nyttjas. I det gemensamma arbetet har man valt åtgärder som är genomförbara med kort varsel, spridda i hela Västra Götaland och fördelat på åtgärder inom samtliga fyra delregioner.
Regionstyrelsen beslutade att för Västra Götalandsregionens del godkänna åtgärderna som enligt förslaget gäller:
- Hallinden, väg 171/162 i Lysekil
- Härsängen, väg 172 i Färgelanda
- Munkedal-Hedekas, väg 928 i Munkedal
- Herrljunga, väg 183 i Herrljunga
- Mark, väg 1627 i Mark
- Töllsjövägen, väg 1758 i Bollebygd
- Borås, väg 1795 i Borås
- Cirkulation Falköping, väg 184 i Falköping
- Grästorp Östravägen/47 i Grästorp
- Fåglum - S Härene, väg 2504 Essunga
- Torbjörntorp, väg 46/2859 i Falköping
- Vallhamnskorset, väg 169 på Tjörn
- Gunnesby, väg 587/570 i Göteborg
Yttrande över Åtgärdsvalsstudie av Västra stambanan genom Västra Götaland
Västra Stambanan är en av Sveriges viktigaste och mest hårt belastade järnvägar. Kapaciteten är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan på både person- och godstransporter förväntas fortsätta öka. Trafikverket har i samverkan med Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, Sjuhärads kommunalförbund, Göteborgsregionens kommunalförbund samt Göteborgs Hamn gjort en åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för att öka kunskapen om vilka åtgärder som bäst bidrar till att uppfylla nationella och regionala mål för både person- och godstransporter.
Målet med studien är att rekommendera åtgärder inom ramen för nationell infrastrukturplan 2014-2025 och ta fram underlag för nästa revidering av nationell plan samt föreslå inriktning för fortsatt planering av kapacitetshöjande åtgärder på lång sikt.
I studien beskrivs fyra åtgärdskombinationer för att komma tillrätta med kapacitetsproblemen. Trafikverket önskar få svar på val av alternativ på medellång sikt (2017-2025) och på lång sikt (2025-2040).
Västra Götalandsregionen förordar åtgärdskombination A med hög turtäthet (12 tåg/timme) men betonar att åtgärderna inte är tillräckliga för att klara målbilden för tåg 2035. För att klara prognoserna för ökad godstrafik kommer större ombyggnader eller kompletteringar av spårsystemet mellan Göteborg – Alingsås att krävas
På lång sikt (2025 – 2040) förordar VGR en fördjupad utredning som måste genomföras på hela sträckan.
Åtgärdsvalsstudien
Yttrande över länsstyrelsens remiss om nya regionala miljömål
Västra Götalandsregionen anser att det är bra att länsstyrelsen preciserar och utvecklar de nationella miljömålen. VGR har i tidigare remissyttranden om regionala miljömål (2002 och 2007) påtalat vikten av ett sammanhållet och strukturerat åtgärdsarbete och verktyg för att kunna hantera målkonflikter. Politiskt ansvar, förankring och ledarskap enligt ett kommande regionalt åtgärdsprogram är avgörande för om miljömålen ska nås i Västra Götaland, skriver VGR bland annat i sitt remissvar.
Länsstyrelsens uppdrag är att föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling och samordna det regionala miljömåls- och uppföljningsarbetet. Länsstyrelsen i Västra Götalands län beslutade 2013 att de nationella miljökvalitetsmålen med tillhörande etappmål ska gälla som länets egna. Dessutom beslutade man att komplettera med regionala tilläggsmål. De ska fånga in regionala särdrag, områden som kräver större insatser och ska kunna användas av flera aktörer i Västra Götaland.
Västra Götalandsregionen är genom sitt uppdrag kring tillväxt och utveckling en viktig aktör för ett framgångsrikt miljöarbete. Miljönämnden har samarbetat med länsstyrelsen kring utformning av flera av de regionala tilläggsmålen som berör Västra Götalandsregionens prioriterade områden; klimatfrågan, energi och transporter och livsmedel men också havsfrågor.
Information om och länsstyrelsens remiss om nya miljömål för Västra Götaland
Västra Götalandsregionen och de nationella miljömålen
Justering av den politiska organisationen
I april i år tog regionfullmäktige beslut om Västra Götalandsregionens politiska organisation mellan åren 2015 och 2018. Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar om ett par mindre justeringar. Bland annat föreslår styrelsen att hälso- och sjukvårdsstyrelsens presidium ska ha ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande, att regionstyrelsens utskott ska ha sju ledamöter och fem ersättare. Den politiska majoriteten får tillsätta tre politiska sekreterartjänster och oppositionen 1,5 sekreterartjänster utöver de som partierna själva tillsätter.
Regionstyrelsen föreslår även att styrelsen ska ta fram ett förslag för hur de internationella frågorna och externa kontakterna ska hanteras samt att arvodesberedningen ska ta fram ett förslag på årsarvode för hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande.
Övriga beslut i korthet
Kommentarer till dagens sammanträde kan finnas på partiernas hemsidor