Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-11-13 14:30


Regionstyrelsen 13 november


Patienter med stora tandvårdsbehov får bättre skydd

Från och med 1 januari 2013 ändras ersättningsreglerna och prislistan för specialisttandvård. Det innebär bland annat att tandvårdsstödet utökas så att fler delar ingår i högkostnadsskyddet och patienter med stora tandvårdsbehov får bättre skydd mot höga kostnader. Dessutom införs ett särskilt tandvårdsbidrag för vissa patientgrupper.

Bakgrunden är att Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets (TLV) har beslutat om en rad förändringar i föreskriften om det statliga tandvårdsstödet från och med 1 januari 2013. Ändringarna i föreskriften kan delas i fyra delar:

  1. Ändringar med anledning av Nationella riktlinjer för vuxentandvård, exempelvis ändrat innehåll i de förebyggande åtgärderna fluorbehandling och polering.
  2. Ändringar med anledning av införandet av särskilt tandvårdsbidrag.
  3. Nya delar i tandvårdsstödet, exempelvis referensprislista för specialisttandvård, fler möjligheter vid protetisk behandling samt nya åtgärder vid undersökning och tomografiröntgen.
  4. Övriga ändringar av ersättningsregler och åtgärdslistan, exempelvis kompletteringar och språkliga ändringar.

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att Folktandvårdens prislistor ska följa de förändringar som Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket beslutar om.
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att godkänna förslag till pris för de av Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket beslutade nya åtgärderna att gälla från 1 januari 2013.

Nya projekt i Västra Götalandsregionens investeringsplan

Västra Götalandsregionens investeringar fortsätter ligga på en hög nivå. De kommande åren investeras närmare 10 miljarder i fastigheter och utrustning i förvaltningar och bolag. De största investeringarna görs i tåginköp för kollektivtrafiken 2013 och i Bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Regionfullmäktige beslutade i somras att Västra Götalandsregionen kan investera drygt 2 miljarder kronor för 2013. Eftersom fullmäktige beslutat tillföra mer investeringspengar och Bild- och interventionscentrum försenats finns det nu utrymme i investeringsplanen 2013 för flera nya projekt, bland annat Operation ortopedi vid NU-sjukvården Uddevalla, Mölndal hus R vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Under avsätts 2013 för förvaltningarna 965 miljoner kronor till utrustningsinvesteringar och drygt 1,1 miljarder till investeringar i fastigheterna. Enligt planerna kommer Västra Götalandsregionen totalt att investera drygt 7,5 miljarder förvaltningarnas fastigheter och utrustning under åren 2013-2015.

En förändring mot tidigare investeringsplaner är att alla investeringar framöver kommer att redovisas i investeringsplanen. Tidigare har projekt som finansierats enligt den så kallade kompletterande investeringsmodellen för lönsamma investeringar inte funnits med i investeringsplanen eftersom de utifrån sin lönsamhet inte belastat Västra Götalandsregionens investeringsprogram. Men för att öka tydligheten i satsningarna kommer även dessa investeringar att redovisas i planerna framöver. Detta gäller till exempel flera investeringar inom Regionservice under 2013.

Regionstyrelsen beslutade att fastställa investeringsplanen för 2013-2015.

Kommittéer för närsjukvård bildas

Regionstyrelsen beslutade att bilda två politiska kommittéer för närsjukvården i Norra Bohuslän och Dalsland samt i södra Älvsborg. Kommittéerna är ett första steg mot ett utvecklat närsjukvårdssamarbete med kommunerna och olika vårdgivare. Närsjukvårdssamarbetet i de båda länsdelarna behöver utredas separat eftersom förutsättningarna är olika, dels beroende på de samverkansformer som redan finns, dels på kommunernas och sjukvårdens geografiska spridning. Det blir nu kommittéernas uppgift att utreda vad som behövs för att få en väl fungerande närsjukvård i de båda områdena. En av utmaningarna blir att både öka samarbetet med kommunerna och privata vårdgivare, samtidigt som samarbetet inom de respektive sjukhusgrupperna, NU-sjukvården och Södra Älvsborgs sjukhus, ska bevaras.

Regionstyrelsen beslutade att till kommittén för södra Älvsborg - Skene sjukhus utse sex ledamöter, tre representanter från Regionstyrelsen samt presidieledamöterna i Hälso- och sjukvårdsnämnden för Sjuhärad. Styrelsen beslutade även att till kommittén för Norra Bohuslän och Dalsland utses nio stycken ledamöter, tre från regionstyrelsen samt presidieledamöterna i hälso- och sjukvårdsnämnderna i Norra Bohuslän och Dalsland.

Beslutet avgjordes genom votering. Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet reserverade sig mot beslutet.

Västra Götalandsregionen stramar åt reglerna för extent hyrda lokaler

Från och med nu gäller nya rutiner om man vill hyra externa lokaler för administrativ verksamhet. Det beslutade regionstyrelsen. All extern förhyrning ska nu, efter ansökan och beredning av hos Västfastigheter och regionkansliet, godkännas av regiondirektören.

Enligt de nya reglerna ska verksamheternas lokalbehov hanteras i samarbete med Västfastigheter som alltid, i första hand, ska undersöka om behovet kan lösas internt eller med redan externt hyrda lokaler.

Regionstyrelsens beslut är en följd av tidigare uppdrag att använda Västra Götalandsregionens lokaler för administrativ verksamhet i Göteborgsområdet mer effektivt men även att minska Västra Götalandsregionens lokalkostnader i ekonomiskt kärvare tider.

I oktober beslutade regionfullmäktige att Västra Götalandsregionens administrativa ledningsfunktioner ska samordnas och koncentreras till färre platser i Vänersborg, Göteborg och Skövde. Regionens hus, på sex orter i Västra Götaland, blir kvar för att samla och samlokalisera andra delar av Västra Götalandsregionens administrativa verksamhet.

 

Information om regionstyrelsens övriga beslut finns på Västra Götalandsreiognens hemsida. 



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofie Lodin 0706-32 11 65. Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35 och Bettina Axelsson 0705-50 68 16.


Läs meddelandet som PDF